Gazdaság

Szijjártó Péter: Helyzetbe hozzuk a hazai cégeket Délkelet-Ázsiában

A magyar vízgazdálkodási megoldásokra a Fülöp-szigeteken is óriási kereslet van, a kormány minden politikai támogatást megad a vállalatoknak – mondta a külügyminiszter

A Manila közelében elterülő tó komoly szennyeződéstől szenved, így gyakorlatilag sem idegenforgalmi, sem más típusú igénybevétele nem lehetséges. Ezen akar változtatni a Fülöp-szigeteki kormány magyar vállalatok nagymértékű
bevonásával ebbe a projektbe.

Szijjártó Péter:  Helyzetbe hozzuk a hazai cégeket Délkelet-Ázsiában
Fülöp-szigeteki kollégájával, Teodoro Locsinnal tárgyalt a tárcavezető
Fotó: MTI/KKM/Király Márton

Magyar vállalatok fogják elvégezni a legnagyobb Fülöp-szigeteki tó rehabilitációját, vízminőség-javítását és -mérését is, emellett pedig a délkelet-ázsiai szigetország minden régiójába szállítanak víztisztító berendezéseket, ezáltal biztosítva az ivóvízellátásukat – jelentette be tegnap manilai tárgyalásai után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Manilában tárgyalt többek között Teodoro Locsin külügyminiszterrel és Ramon Lopez kereskedelmi és ipari miniszterrel. A koronavírus-járvány kezdete óta még nem járt ilyen magas szintű külföldi diplomáciai küldöttség a délkelet-ázsiai szigetországban. A tárcavezető abban állapodott meg manilai tárgyalásain, hogy harmincmillió dolláros kötöttsegélyhitel-program indul, amelyet magyar vállalatok bevonásával hajtanak végre. A többi között a legnagyobb, több mint kilencszáz négyzetkilométeres Laguna-tó rehabilitációját fogják elvégezni. A főváros, Manila közelében elterülő tó komoly szennyeződéstől szenved, így gyakorlatilag sem idegenforgalmi, sem más típusú igénybevétele nem lehetséges. Ezen akar változtatni a Fülöp-szigeteki kormány magyar vállalatok ebbe a projektbe történő, nagymértékű bevonásával.

Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a magyar gazdaság jövőbeni sikere nagymértékben függ attól is, hogyan tudják megerősíteni külföldi pozícióikat azok a magyar vállalatok, amelyek nemzetközi szinten is elismert és keresett technológiákat, valamint termékeket tudnak előállítani. A koronavírus-világjárvány miatt azonban most sokkal nagyobb és élesebb a küzdelem ezekért a piaci pozíciókért, ezért az államok is sokkal nagyobb lendülettel lépnek be ebbe az új típusú versenybe, és segítik a saját vállalataikat a külpiacokon. Kiemelte: a magyar vállalatok nemzetközi piaci jelenlétéért most erőteljesen meg kell küzdeni. A magyar kormány készen áll erre, és Délkelet-Ázsiában is minden politikai támogatást megadunk a magyar vállalatoknak – mondta Szijjártó Péter. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar cégek egyik tradicionális piaca éppen Délkelet-Ázsia, tekintettel arra, hogy az ott található országok gazdasága dinamikusan növekszik, másrészt pedig az előttük álló, alapvetően természeti kihívások magyar technológiákat tesznek keresetté. Ilyen például a vízgazdálkodás területe, ahol Magyarország világszinten versenyképes, bizonyos területeken pedig egyedülálló technológiai-mérnöki megoldásokat fejlesztett ki. A magyar vízgazdálkodási megoldásokra a Fülöp-szigeteken is óriási kereslet van – mondta a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom