Gazdaság

Szijjártó: A jó szingapúri-magyar politikai kapcsolatokból komoly hasznot húzhatnak a magyar vállalatok

Az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítenie a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést, és ebből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak – jelentette ki szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Szingapúrban, miután tárgyalt az ottani kormány képviselőivel és az űripari, illetve más ágazatok vezetőivel.

Szijjártó: A jó szingapúri-magyar politikai kapcsolatokból komoly hasznot húzhatnak a magyar vállalatok
Többek között Vivian Balakrishnan külügyminiszterrel is tárgyalt Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter találkozott Szingapúrban mások mellett Vivian Balakrishnan külügyminiszterrel, Chan Chun Sing ipari és kereskedelmi miniszterrel, David Tannal, a Szingapúri Űrügyi Iroda elnökével, Jonathan Hunggal, a Szingapúri Űrtechnológiai Szövetség elnökével, illetve több ottani nagy cégcsoport, így az STE és a Patec Group vezetőivel.

Az elmúlt esztendőkben Magyarországnak sikerült Szingapúrral kiépítenie a kölcsönös tiszteleten és barátságon alapuló politikai együttműködést, a két ország folyamatosan támogatja egymás jelöléseit a nemzetközi szervezetekben, és ami ennél is sokkal fontosabb, hogy nyitott gazdaságokként mindketten nagy támogatói a szabadkereskedelmi megállapodásoknak, a szabad és tisztességes világkereskedelemnek és világgazdaságnak.

Ez Magyarország, az egész magyar gazdaság érdeke is – mondta Szijjártó Péter a tárgyalások után az MTI-nek nyilatkozva. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szingapúr a harmadik, Magyarország pedig a 12-ik legnyitottabb gazdasággal rendelkezik a világon.

Objektum doboz

Migrációs kérdésekben is van közös álláspontja a két országnak, hiszen egyikük se szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját, világosan állást foglalva amellett, hogy ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés. A tárcavezető szerint a problémamentes és baráti politikai együttműködésből a jövő iparágait képviselő magyar vállalatok kifejezetten komoly hasznot húzhatnak. Az űripar területén a vezető magyar űripari vállalat már számos megrendelést kapott, és szállíthatta le a kommunikációs eszközöket a szingapúri műholdprogram egy részéhez. Ez egy stratégiai együttműködés, amely létrejött az űriparban – tette hozzá Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter egy szingapúri cég magyar beruházását is bejelentette egy Facebook-bejegyzésben:
 

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink