Gazdaság

A rendeződés jelei látszanak az iparban

Az európai országok fokozatos újranyitása miatt a következő hónapokban már nőhet a kereslet az autók iránt, amelyet egyes kormányzati döntések is támogathatnak

Elmaradt ugyan az ipari termelés augusztusban a tavalyi évitől, ugyanakkor már megindult a növekedés, és a járműgyártás augusztusban a tavalyit meghaladó termelést ért el.

Rendeződés látszik az iparban, ugyanis a termelés augusztusban 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a júliusi, 8,1 százalékos visszaesés után, az éves csökkenés mértéke viszont 34,8 százalékponttal kisebb volt, mint áprilisban. Mint azt a Központi Statisztikai Hivatal tegnap hírül adta, az előző hónaphoz viszonyítva 6,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban, az áprilisi termelés volumenét pedig 56 százalékkal haladta meg.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője a tegnapi adatokat értékelve elmondta: ha nem lesz leállás az iparban, akkor az első nyolc hónap hanyatlása után akár egy számjegyű csökkenés lehet az év egészében. Kedvező az is, hogy a járvány miatt több hónapon keresztül negatív teljesítményt mutató járműgyártás augusztusban már a tavalyit meghaladó termelést ért el. Mint megemlítette, valószínűsíthetően most zajlik az iparban az elmaradt termelés pótlása.
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője elmondta, hogy augusztusban a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés, a legnagyobb súlyú alágakban viszont emelkedett: a járműgyártás nagyobb, míg a számítógép, az elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben nőtt. Az európai országok többségének fokozatos újranyitása miatt a következő hónapokban már élénkülhet a kereslet az autók iránt, amelyet egyes állami ösztönzők is támogathatnak – tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt írta, a negatív meglepetést okozó kiskereskedelem után a tegnap ismertetett ipari termelési adatok megmentik az augusztusi gazdasági teljesítményt. Az ipari kibocsátás ugyanis havi alapon közel hét százalékkal növekedett. Ami különösen érdekes, hogy a nyári leállásokkal terhelt időszak sem vetette vissza a kilábalás dinamikáját.

A helyreállás tehát nagyobb ütemben és egyenletesebben zajlik az iparban, mint a kiskereskedelemben, ami mindenképpen jó jel a második félév gazdasági teljesítményét illetően.

Ipari termelés Magyarországon 2013–2020 első nyolc hónapjában
Ipari termelés Magyarországon 2013–2020 első nyolc hónapjában
Fotó: KSH/MTVA

Kapcsolódó írásaink