Gazdaság

„Nem túlélni, hanem erősödni szeretnénk”

A világjárvány közepén is az a cél, hogy a magyar gazdaság eredményeit megvédje a kormány, ennek fontos záloga az exportteljesítmény fenntartása és új külpiacok megszerzése.

„Nem túlélni, hanem erősödni szeretnénk”
Szijjártó Péter a Fejér megyei Szabadbattyánban működő LogSol Kft. telephelyén
Fotó: Facebook

Összesen negyvenhat magyar kis- és középvállalkozás (kkv) külpiacra jutását támogatja a kormány a 25 milliárd forintos Nemzeti exportvédelmi programon belül meghirdetett, kétmilliárd forintos keretösszegű pályázatnak köszönhetően, közülük az első a Fejér megyei Szabadbattyánban működő LogSol Kft. – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a cég telephelyén. A tárcavezető a támogatói okirat átadását követően hangsúlyozta: a világjárvány közepén is az a cél, hogy a magyar gazdaság eredményeit megvédjék, ennek egyik legfontosabb záloga az exportteljesítmény fenntartása és új külpiacok megszerzése. Nem túlélni szeretnénk, hanem erősebbnek lenni, mint a járvány előtt – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: ehhez elengedhetetlen, hogy a versenyképes magyar termékeket a külpiacokon eladják, ezért született meg a támogatási program is.

A tárcavezető közölte: a külpiacra jutás támogatására kétmilliárd forintot szánnak, ebből a keretből a LogSol 18,5 millió forintot kap, hogy a török piacokon sikeres lehessen. Szijjártó Péter szerint ha a koronavírus-járvány 2008-ban jött volna, akkor minden bizonnyal ledöntötte volna a lábáról a magyar gazdaságot. Az elmúlt tíz év erőfeszítései azonban életerős gazdaságot eredményeztek, amely a munkát támogató gazdaságpolitikának és a magyar emberek szorgalmának, kreativitásának köszönhetően a legnagyobb növekedést produkálta tavaly az Európai Unióban – mondta.

Objektum doboz

A miniszter megjegyezte, hogy 2017-ben a magyar exportteljesítmény százmilliárd euró fölé jutott és azóta is nő, tavaly minden idők legnagyobb exportteljesítményeként 109 milliárd euró volt. Jelezte, hogy a GDP és az export aránya 85 százalék, ami a hatodik legmagasabb érték az unióban, miközben Magyarország a harmincnegyedik legnagyobb exportteljesítménnyel bír a világon, lakosságszáma ehhez képest mindössze a 92. helyen van. Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője örömének adott hangot, hogy a kormány támogatja a pandémia miatt nehéz helyzetbe került exportőröket.

Kovács Tamás a LogSol Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy külpiaci projektjük volumene 30,89 millió forint, amihez a magyar állam 18,5 milliós támogatást nyújt. Közölte: a 2001-ben alakult cég az alternatív elektromosenergia-szolgáltatás piacán dolgozik, mobil aggregátorokat gyártanak és értékesítenek bel- és külpiacon egyaránt.

„Nem a munkanélküliséget finanszírozzák, hanem a vele szembeni harcot”

A tárcavezető a Howmet-Köfém Kft.-nél is járt, ahol elmondta, hogy hetvenegy magyarországi nagyvállalat 207 milliárd forintnyi beruházást indít a versenyképesség-növelő támogatási programban munkavállalói megtartása, illetve a létszám növelése érdekében. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a világjárvány idején „nem a munkanélküliséget finanszírozzák, hanem a vele szembeni harcot”, és ebben sok vállalat kötött velük szövetséget. Mint mondta, az Európai Bizottság cégenként 800 ezer eurós felső határig engedélyezte a tagállamoknak a támogatást, a versenyképesség növelő támogatási programban pedig 904 magyar vállalat kapott 425 milliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink