Gazdaság

„A bajor vállalatok fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság fejlődésében”

A bajor vállalatok nagyon fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság fejlődésében - emlékeztetett a Nürnbergben tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

„A bajor vállalatok fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság fejlődésében”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH

Eddig „146 nagy bajor vállalat összesen több mint 1800 milliárd forintnyi beruházást hozott már Magyarországra, és jóval több mint 50 ezer magyar ember és család számára biztosítják a kiszámítható megélhetést” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az Audi, a BMW, a Knorr-Bremse vagy a Siemens olyan vállalatok, amelyek alapvetően meghatározzák a magyar gazdaság teljesítményét - magyarázta a tárcavezető.

Egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása minél gyorsabban megtörténjen, és modern, tudásorientált gazdasággá alakulhasson át - tette hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a bajor vállalatok a koronavírus-járvány jelentette nehézségek ellenére kiálltak Magyarország mellett, és a munkanélküliség elleni küzdelem finanszírozása mellett döntöttek.

A magyar kormány munkahelyek megvédését célzó, beruházó vállalatokat támogató politikájának köszönhetően tizenhárom bajor vállalat kötelezte el magát újabb beruházások mellett Magyarországon - jegyezte meg a miniszter. Ezek a cégek rövid időn belül nyolcmilliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, amellyel több ezer munkahelyet védenek meg - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: a hatékonyság jegyében nagy verseny zajlik a kapacitások újraelosztásáért, és a magyar-bajor együttműködés mindkét fél gazdaságát az új világgazdasági korszak nyerteseivé teheti.

Megnyitották a nürnbergi magyar konzulátust

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta: a magyar-bajor együttműködésnek fontos szerepe van Magyarország számára a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a kultúra terén. Kiemelte: Bajorország Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere, és a német tartományok közül innen származik a második legtöbb magyarországi beruházó.

Bajorország és Magyarország esetében a legstabilabb alapot az emberek közötti kapcsolatok jelentik, és ennek ékes példái az oktatási együttműködések - húzta alá a tárcavezető.

Szijjártó Péter megköszönte, hogy Bajorország folyamatos támogatást nyújt az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek, és jelezte: egy friss döntés értelmében Magyarországon is létrejöhet a teljes német oktatási vertikum, a bölcsődétől az egyetemi mesterképzésig. A miniszter egyúttal rámutatott, hogy Bajorországot és Magyarországot 113 testvérvárosi és 58 iskolai partnerkapcsolat köti össze.

A tárcavezető megjegyezte: az eddigi szoros együttműködés hatékonyságát biztosítandó Magyarország úgy döntött, hogy Németország tartományai közül elsőként Bajorországban nyitja meg második képviseletét.

Azt várjuk, hogy az új konzulátus működése erősítse a gazdasági, kulturális és emberek közötti kapcsolatokat Magyarország és Bajorország, illetve Nürnberg és térsége között - fűzte hozzá.

Marcus König, Nürnberg főpolgármestere elmondta, hogy Bajorországban körülbelül 100 ezer, Nürnbergben és környékén pedig 12 ezer magyar él. Ők a jövőben már nemcsak a müncheni főkonzulátuson, hanem Nürnbergben is megkapnak minden szükséges segítséget ügyeik intézéséhez.

Kapcsolódó írásaink