Gazdaság

Szijjártó: Egyiptom bebizonyította, hogy a migráció a tengeren is megállítható

Egyiptom bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani a migrációs folyamatokat, az Európai Uniónak támogatást kellene nyújtania az országnak, hogy továbbra is meg tudja fékezni az illegális bevándorlókat - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kairóban.

Szijjártó: Egyiptom bebizonyította, hogy a migráció a tengeren is megállítható
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik, és ebben a régióban Egyiptom a meghatározó ország, amely a földközi-tengeri partvidékén 2015-ben gyakorlatilag lezárta az illegális bevándorlók és embercsempészek által használt területeket - közölte Szijjártó Péter az egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közös sajtótájékoztatóján.

„Magyarország és Egyiptom bebizonyította, hogy a migráció mind a tengeren, mind a szárazföldön megállítható” - emelte ki.

Aláhúzta, ezért is elfogadhatatlan a magyar kormány számára az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagja, amely szerinte ugyanazokat a hibákat tartalmazza, mint korábban, kezelni akarja az illegális bevándorlást, miközben a kontinens biztonságának megőrzéséhez annak megállítására lenne szükség.

Szijjártó Péter kijelentette: „elképesztő biztonsági, kulturális és most már egészségügyi kockázatot” is jelentenének Európa számára az újabb migrációs hullámok.

„Egyiptom partner a migráció megállításában, és Európának ennek megfelelően kellene hozzá viszonyulnia” - szögezte le.

Szijjártó a nap folyamán egyeztetett többek között az egyiptomi közlekedési miniszterrel, illetve a kereskedelmi és ipari miniszterrel is. Emellett II. Tavadrosz kopt pápával és Ahmed el-Tajebbel, az iszlám vallás szunnita ágának központi intézményeként kezelt al-Azhar egyetem és mecset nagyimámjával is találkozott.

A magyar vasúti járműgyártás az eddigi legnagyobb megrendelését kapta az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól, ez a két ország közötti gazdasági együttműködés valaha volt legkomolyabb eredménye - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte: az egyiptomi vasúttársaság az összes általa használt vasúti kocsi nagyjából egyharmadát lecseréli, és az erről kiírt tendert egy magyar-orosz konzorcium nyerte, így 674 kocsit a Dunakeszi Járműjavító Kft. fog legyártani a következő három évben.

Körülbelül egymilliárd eurós megrendelésről van szó, amelynek így több mint fele a magyar gazdaságba áramlik - mondta, hozzátéve, hogy a beruházáshoz az Eximbank nyújt hitelt az egyiptomi államnak.

A miniszter közölte azt is, hogy egyeztetések folynak a két ország közötti együttműködés további kiterjesztéséről, például mozdonyok szállításáról, illetve egyiptomi vasúti mérnökök és szakértők magyarországi képzéséről.

Szijjártó Péter találkozik többek között az egyiptomi külügyminiszterrel, a közlekedési miniszterrel, valamint a kereskedelmi és ipari miniszterrel is.

Kapcsolódó írásaink