Gazdaság

Fejlett a közlekedési hálózatunk

Az utóbbi harminc évben a magyar építőipar utolérte a külföldieket, kiemeltnek számítanak a vasútépítések

A jelenlegi rendkívül nehéz gazdasági körülmények között minden idők legerősebb nemzetgazdaságát kell felépíteni – közölte tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fejlett a közlekedési hálózatunk
Ilyen vasútépítő géplánc most először képezi magyar cég tulajdonát
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság – mondta tegnap a külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén. Szijjártó Péter a távirati iroda beszámolója szerint közölte, hogy a kormány 2024-ig ötezermilliárd forintot fordít közúti és vasúti fejlesztésekre, az idén ez az összeg háromszázmilliárd forint. A miniszter szerint ahhoz, hogy az ország beruházás-vonzó képességét meg tudjuk tartani, megállás nélküli vasúti fejlesztések kellenek. Hozzátette, hogy a jelenlegi rendkívül nehéz gazdasági körülmények között minden idők legerősebb nemzetgazdaságát kell felépíteni. Az elmúlt tíz esztendő gazdasági sikertörténetének egyik alapja az, hogy kihasználva azt, hogy Európa szívében vagyunk, Közép-Európa egyik legfejlettebb közlekedési hálózatát hoztuk létre – fejtette ki. Elmondta: a következő tíz év fontos feladata a közlekedési hálózat továbbfejlesztése.

Az elmúlt harminc év tapasztalataira utalva a miniszter úgy fogalmazott: osztályalapon, osztályharcos alapon gazdaságot szervezni nem lehet, nemzetgazdaságot csak nemzeti alapon lehet szervezni. Hozzátette: „Amíg mi kormányzunk, a ballib csoport is megkap minden segítséget, Leisztinger Tamás vállalkozásai is megkapnak minden segítséget, Kóka János cégeit is segítjük, ugyanakkor nem vagyunk hajlandóak negatívan disz­kriminálni azokat az üzletembereket és vállalataikat sem, akik köztudottan a nemzeti, konzervatív gondolkodású táborba tartoznak.” Mészáros Lőrinc, az alapításának ötödik évfordulóját ünneplő V-Híd Zrt. tulajdonosa azt mondta, az országnak büszkének kell lennie a magyar építőiparra, amely száz év hátrányt ledolgozva az utóbbi harminc évben utolérte a külföldieket. Tegnap bemutatták azt a korszerű vasútépítő gépsort, amelyből összesen három van Európában, és most először került belőle egy százszázalékos magyar tulajdonba. Ezt jelenleg a Debrecen–Füzesabony vasútvonal korszerűsítésén helyezik üzembe, ez a vonal vezet a leendő BMW autógyárhoz. Palkovics László innová­ciós és technológiai miniszter egyebek közt arról beszélt, hogy a vasút jövője más dimenzióba helyeződött Európában és Magyarországon.

Számíthatnak a kormányra a vállalatok

A munkanélküliség elleni harcban részt vevő vállalatok számíthatnak a kormány támogatására – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kazincbarcikán, a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. szerződésátadási ünnepségén. A magyar gazdaság életerejét mutatja, hogy 904 magyar vállalat kötelezte el magát beruházások megvalósítása mellett a jelenlegi nehéz időszakban, és összesen 425 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, amivel 155 ezer munkahelyet védenek meg – emelte ki. Hazánk élen jár a környezetvédelemben is, a világ 21 országa között van, amely úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette szén-dioxid-kibocsátását. Kifejtette: a Green Plan Energy Kft. a teljes magyar napenergia-szektor jövőbeli versenyképessége szempontjából meghatározó technológiai fejlesztést hajt végre. (ZD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom