Gazdaság

Túl sok volt a Brexit és a járvány a járműiparnak

Az egészségügyi intézkedések miatt a személyautó a legbiztonságosabb közlekedési eszköz

Gyökeresen átalakultak a vállalatok elvárásai a céges flották terén. A szereplők igénye növekszik az új járművekre, az elmúlt időszakban mégis inkább kivártak a vásárlásokkal, amelynek a járvány mellett több oka is van.

Túl sok volt a Brexit és a járvány a járműiparnak
A készletekből nem lehet minden igénynek megfelelő gépkocsit választani
Fotó: AFP/Andy Buchanan

Egy év alatt több területen is változás következett be a hazai cégek közlekedési igényeiben – derült ki az Arval Magyarország gépjármű tartós bérleti szolgáltató legfrissebb összehasonlító elemzéséből. Az tavalyi év első féléves adatait az idei év azonos időszakával összevető kutatásukból kiderült, hogy bár csökkent az új járművek iránti kereslet, az egyéni mobilitás iránti igény mégis nőtt a partnereik körében. Noha a szereplők igénye növekszik az új járművekre, az elmúlt időszakban mégis inkább kivártak a vásárlásokkal: az új autók beszerzése közel 25 százalékkal esett vissza. Ez azonban nem csak a járványnak tudható be: a britek kiválása az Európai Unióból, az ezzel együtt járó kereskedelmi- és vámháborúk már 2019 végére jelentősen csökkentették az új autók iránti keresletet. Az év első felében jelentkező krízis már csak olaj volt a tűzre. Az utóbbi hónapok gyártói leállásai, illetve a csökkentett kapacitású működés miatt kitolódott a beszerzési határidő, limitált raktári készletekből pedig nem lehet minden igénynek megfelelő autót választani. Ezért sok partner elhalasztja a beszerzéseket, és tovább használja a meglévő járműveket, ezzel pedig az autók átlagos életkora is nőtt 2019-hez képest.

„Azonnal alkalmazkodtunk a különböző szektorokban felmerülő váratlan helyzetekhez. Ahol a gazdasági visszaesés miatt csökkent a létszám, ott a flottát is csökkentettük, de volt, ahol épp ellenkező kérés merült fel, és középtávú bérleti konstrukcióval bővíteni kellett a gépjárműparkot, hogy a fokozott terhelés mellett is biztonságosan kiszolgálják partnereiket a vállalatok” – ismertette Banovic Aleksandra, az Arval Magyarország kereskedelmi és marketingigazgatója.

Már a járványidőszak elején jelentősen csökkent a közösségi közlekedés kihasználtsága, az utazásra kényszerülők inkább az egyéni közlekedési eszközök valamelyikét választották, például a kerékpározást vagy a rollerezést. Az egészségügyi intézkedések miatt most azonban egyelőre az autó jelenti a legbiztonságosabb egyénileg használható járművet. Míg korábban akár többen is használhattak egy adott autót, ma már egyre többen és egyre inkább utaznának egyedül. Erre a cég több partnere is úgy reagált, hogy több, középtávú bérleti flottából gyorsan elérhető járművet állított munkavállalói szolgálatába, ezzel is biztosítva, hogy egy ember egy autót használhasson az átmeneti időszakban.

Az üzleti mobilitás kapcsán persze nemcsak a vállalati járművek számában történtek nagy változások, a flottákon belüli üzemanyagmix megoszlása is jelentős átalakuláson ment keresztül. Míg tíz–tizenöt évvel ezelőtt a dízel uralta a piacot, néhány éve a benzines autók vették át az első helyet. Ugyanakkor megjelent az alternatív hajtás, így a jövőbeli kínálat is várhatóan ebbe az irányba húz.

Kapcsolódó írásaink