Gazdaság

Szijjártó: A magyar gazdaság Európa legjobban növekvő gazdaságává vált

A magyar gazdaság Európa egyik hátul kullogó gazdaságából Európa legjobban növekvő gazdaságává vált - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Berettyóújfaluban, amikor a Mezei-Vill Kft.-nek átadta a versenyképességi támogatásról szóló szerződést.

Szijjártó: A magyar gazdaság Európa legjobban növekvő gazdaságává vált
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Mezei-Vill Kft. 287 millió forintos versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásán a cég berettyóújfalui üzemcsarnokában
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szijjártó Péter a legfontosabbnak a munkahelyek megvédését és új munkahelyek létrehozását nevezte, és elmondta, ezért is helyezte a kormány a gazdaságvédelem fókuszába a beruházó magyar vállalkozások támogatását.

Hozzátette: 806 magyarországi vállalkozás 377 milliárd forintos beruházásához a kormány 150 milliárd forint versenyképességi támogatást adott. Miután még maradt 18 milliárdnyi forrás, újra meghirdették a programot, amire negyed óra alatt 98 vállalkozás 47 milliárdos támogatási igényt nyújtott be - jelezte.

A berettyóújfalui Mezei-Vill Kft. 574 millió forintos beruházásához 287 millió forint támogatást kapott, ezzel 60 munkahelyet védett meg, és olyan technológiai fejlesztéseket tud megvalósítani, amivel növeli versenyképességét a bel- és a külpiacokon.

A közvilágítási lámpákat gyártó és telepítő vállalkozás világítóberendezései a magyar települések mellett román, horvát, ukrán városokban is megtalálhatók - mondta a miniszter, megjegyezve, hogy Berettyóújfaluban miután korszerűsítették a közvilágítást a Mezei-Vill lámpáival, 55 százalékos költségmegtakarítást értek el.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy Hajdú-Bihar megyéből 35 vállalkozás 16,5 milliárd forintos fejlesztéshez kért és kapott összesen 8,2 milliárd forint versenyképességi kormányzati támogatást, amivel 4100 munkahelyet tudtak megvédeni.

Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője utalva a pénteken a magyar-román határon átadott autópálya-átkelőre, azt mondta: a térség megközelíthetősége már nem jelenthet akadályt a befektetőknek. Méltatta a Mezei-Vill munkáját, amely kis helyi vállalkozásból mára külföldön is ismert vállalkozássá nőtte ki magát.

Mezei József, a cég ügyvezetője kiemelte: a kormányzati támogatással megvalósuló beruházás a munkahelyek megtartása mellett új automata gyártósorok üzembe helyezését is segíti.

Kapcsolódó írásaink