Gazdaság

Újabb átkelő Romániába

Megépült az M4-es autópálya újabb szakasz, és a második gyorsforgalmi út határállomása Romániával.

Újabb átkelő Romániába
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lucian Nicolae Bode román közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszter és Bogdan Lucian Aurescu román külügyminiszter (b-j) átadja az M4 autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki közötti szakaszát, valamint a Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhelyet
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elkészült az M4-es autópálya új 26,5 kilométeres szakasza Berettyóújfalu és Nagykereki között, valamint tegnap szintén átadták a Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt a magyar és a román külügyminiszter, valamint a román szállításügyi miniszter jelenlétében. A Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhely a magyarországi M4-es autópályát köti össze a romániai A3-as autópálya öt kilométeres szakaszával. Az új M4-es szakasz megvalósítása 96,4 milliárd forintba került.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a távirati iroda beszámolója szerint elmondta: a Csanádpalota-Nagylak II autópálya-határátkelőhely megnyitása után öt évet kellett várni a második gyorsforgalmi összeköttetésre. Hozzátette: a tervek szerint négy év múlva, 2024-ben megnyithatják a harmadikat is Csenger és Szatmárnémeti között.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy minderre a két ország gazdasági kapcsolatai, valamint a határon túli magyar közösségek miatt is szükség van. Románia Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, negyedik exportpiaca és a magyar tőkekihelyezések nyolcadik legfontosabb célországa – tette hozzá. Kijelentette: a következő évben létrejön a modern, megnövelt kapacitású gázvezeték-összeköttetés, és szintén jövőben a magas felszültségű villanyhálózatokat is összekötik.

Lucian Bode Románia közlekedésért, infrastruktúráért és kommunikációért felelős minisztere kijelentette: a román kormány kiemelt feladatként kezeli az infrastruktúra fejlesztését; augusztus 24-én fogadta el a kabinet azt a memorandumot, amely lehetővé teszi a kormányközi megegyezést a Szatmárnémeti - Csenger gyorsforgalmi út megépítéséhez. Bogdan Aurescu külügyminiszter elismerését fejezte ki azért, mert a magyar fél a járványhelyzet ellenére lehetővé teszi a román állampolgárok átutazását, és a határon át ingázók közlekedését.

Kapcsolódó írásaink