Gazdaság

A koreaiak a vezető akkumulátorgyártók Magyarországon

Szijjártó Péter: A világjárvány ellenére nőtt az első fél évben a kereskedelmi forgalom a két ország között

Koreai vállalat hazánkban hozza létre első európai akkumulátorgyárát a fővároshoz közeli Sóskúton.

Mintegy 11 milliárd forintból létesít üzemet a Dongwha Electrolyte Hungary Kft., amellyel első lépésben kilencven új munkahelyet teremt – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón. A tárcavezető a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, hogy a Samsung SDI, az SK Innovation és más nagy koreai akkumulátorgyártók magyarországi beruházásai olyan beszállítói igényt teremtettek, ami a Dongwha magyarországi beruházását is kellőképpen indokolttá tette. Nagy verseny volt a beruházásért, tekintettel arra, hogy a Dongwha-csoportnak négy kontinensen vannak gyárai. Ezúttal a vállalat úgy döntött, hogy Európába hoz egy gyárat, így a csoport első itteni gyára Magyarországon, Sóskúton jön létre mintegy 13 ezer négyzetméternyi termelőterülettel, ahol részben az akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártják majd, részben pedig az akkumulátorgyártás során előálló oldószereket, vegyi anyagokat újrahasznosítják – tette hozzá. Szijjártó Péter kiemelte: öt évvel ezelőtt Magyarország a 26. helyen állt a világon abban a rangsorban, amelyet az elektromobilitáshoz kapcsolódó, alapvetően akkumulátort exportáló országokról készítettek, ám jelenleg már a tizedik.

Az elmúlt 4,5 évben, 2016 elejétől mostanáig, összesen 23 akkumulátor-gyártáshoz kapcsolódó beruházás érkezett Magyarországra. Ezek 1300 milliárd forintnyi beruházási értéket képviselnek, és 6300 új munkahelyet teremtettek. Vezető pozícióban a koreaiak vannak, hiszen a Samsung SDI és az SK Innovation a világ legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitásait hozta, illetve hozza létre nálunk. És ennek a két nagy vállalatnak a beszállítói bázisa folyamatosan települ az országba – tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország együttműködése Koreával mindenfajta problémától mentes, a kereskedelmi forgalom az év első hat hónapjában a világjárvány ellenére további 16 százalékkal nőtt, a magyar export 26 százalékkal emelkedett, a kereskedelmi forgalom már június végére megközelítette a kétmilliárd dollárt.

Lee Si Jun, a Donghwa Enterprise elnöke videóüzenetben elmondta, hogy az erőforrás-megosztás a Donghwa és Magyarország között hatékony együttműködést teremt. Aradszki András országgyűlési képviselő elmondta, hogy az általa képviselt Pest megyei választókerület örömmel fogadja azokat a beruházásokat, amelyek hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlesztéséhez, az ott dolgozó emberek jólétéhez és a települések fejlődéséhez.

Kapcsolódó írásaink