Gazdaság

Gazdaságstratégiai cél az egészség megőrzése itthon

Kétszázhetvenezer álláshely megőrzését, teremtését tette lehetővé az állami bértámogatási program

Jelentős igény mutatkozott a krízishelyzet idején augusztus végéig a kormány által létrehozott három állami bértámogatási programra.

Gazdaságstratégiai cél az egészség megőrzése itthon
Bodó Sándor: Fontos, hogy a cégek a járvány elmúltával is versenyképesek maradjanak - György László: A Fehér könyv a válság második fázisában nyújt útmutatót a vállalatoknak
Fotó: MH/Papajcsik Péter, Purger Tam

A veszélyhelyzet és a gazdaság újraindítása miatt bevezetett bértámogatási konstrukciókban a kormány augusztus 31-ig 270 ezer munkavállalónak nyújtott támogatást – közölte tegnap Bodó Sándor, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A hazai vállalkozások három programban, munkahelyvédelmi bértámogatásra, munkahelyterem­tő bértámogatásra, továbbá kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) támogatásra augusztus 31-ig nyújthattak be pályázatot. A munkahelyvédelmi bértámogatási programot azon vállalkozások számára dolgozták ki, amelyek csökkentett munkaidőben kénytelenek foglalkoztatni az alkalmazottaikat, így a kieső időszakra ad az állam bértámogatást. Mint azt Bodó Sándor elmondta, augusztus 31-ig 17 ezer vállalkozás nyújtott be igényt 205 ezer munkavállalóra, az állami támogatás pedig 34 milliárd forint volt. Az államtitkár emlékeztetett ugyanakkor, hogy a program futamideje négy hónap, azaz ha egy cég augusztus 31-én nyújtott be pályázatot, év végéig igénybe veheti a támogatást. A legtöbb pályázat Budapestről és Pest megyéből érkezett, szektorok szerint pedig a turizmus-vendéglátás, a feldolgozóipar és a kereskedelem területéről érkezett a legtöbb igény.

A K+F+I terület esetében az volt a legfontosabb cél, hogy a cégek a járvány elmúltával is versenyképesek maradjanak, továbbá a munkavállalók továbbra is itthon találják meg a számításukat. Ezen a területen 1250 vállalkozás adott be 22 ezer emberre pályázatot, az állami támogatás pedig 17 milliárd forintot tett ki.

A legtöbb pályázati igény a fővárosból, Pest, illetve Csongrád-Csanád megyéből érkezett. A munkahelyteremtő támogatásra is óriási volt az igény – közölte Bodó Sándor. Ebben az esetben 112 ezer forint lehet a havi támogatás, méghozzá olyan formában, hogy hat hónapig az állam, három hónapig pedig a munkaadó fizeti a támogatást új munkahely létrehozatala esetén. Így összességében kilenc hónap alatt egymillió forint illeti meg a munkavállalót. Ebben a programban 35 ezer vállalkozás 48 ezer álláskeresőre nyújtott be igényt, az állami támogatás pedig ötvenmilliárd forint. A legtöbb igény a kereskedelem, az építőipar, a turizmus és a vendéglátás területéről érkezett. A program kifutási ideje jövő nyár eleje – közölte az államtitkár. Mint elmondta, a hitelmoratórium egymillió munkavállalónak nyújtott segítséget.

György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár elmondta, hogy június 15-e óta csökken a regisztrált álláskeresők száma, a nyár elejétől augusztus végéig negyvenezerrel mérséklődött, jelenleg 336 ezer. Ma 4,43 millióan dolgoznak az országban, a krízishelyzetet megelőzően számuk éppen meghaladta a 4,5 milliót. Hangsúlyozta: a legfontosabb gazdaságstratégiai cél az egészség megőrzése. Éppen ezért a héten jelentetik meg a kamarákkal és a vállalkozói érdekképviseletekkel együtt kidolgozott Fehér könyvet, amely a koronavírus-válság második fázisában a sikeres védekezéshez, a kockázatkerüléshez és a felkészüléshez nyújt útmutatót a vállalkozásoknak a működésük fenntartásához.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom