Gazdaság

Csaknem minden település nyert támogatást

A Magyar Falu Programot a kormány tisztán költségvetési forrásokból finanszírozza – mondta Gyopáros Alpár

Két év alatt csaknem ezer település jutott lehetőséghez munkagépek beszerzésére és játszóterek építésére a Magyar Falu Programban.

A jogosult települések 92 százaléka, vagyis majdnem minden település nyert már fejlesztési forrást a Magyar Falu Programon keresztül – közölte tegnap a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár sajtótájékoztatóján a 2019-ben indított program 23–24. pályázati körének eredményeit ismertette. A hárommilliárd forint keretösszegű, a közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére 419 település nyert támogatást. A pályázat célja a településkép javítása, hogy a kistelepülések megőrizhessék falusias jellegüket – közölte. A kormánybiztos a távirati iroda beszámolója szerint elmondta: ezt a pályázatot már tavaly is meghirdették. Így két év alatt csaknem ezer település jutott fejlesztési lehetőséghez. A támogatást jellemzően traktorok, kisebb munkagépek, fűnyírók, fűkaszák beszerzésére fordítják – tette hozzá. A kétmilliárd forint keretösszegű, óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése című kiíráson 469 település nyert forrást.

A támogatásból maximum ötmillió forint értékben vásárolhatnak, újíthatnak fel kültéri játszóeszközöket, de például kerítésépítésre, parkosításra is fel lehet használni az összeget. Gyopáros Alpár kiemelte: a Magyar Falu Programot a kormány tisztán költségvetési forrásokból finanszírozza. A programot a falvakkal közösen írták és bonyolítják. Így valósulhatott meg, hogy az óvodaudvar fejlesztésére kiírt pályázatot – a települések jelzésére – kiegészítették a közterületi játszótér fejlesztésének lehetőségével is. Így már olyan települések is pályázhattak, ahol nincs óvoda – közölte. A Magyar Falu Programban mostanáig 8540 nyertes pályázatot hirdettek, amely 2658 települést érintett. A negyvenmilliárd forintos keretből mintegy 1300–1500 nyertes pályázat lehet még. Hozzátette: még idén meglesz a program tízezredik nyertes pályázata is.

Kapcsolódó írásaink