Gazdaság

Mintegy nyolcszáz település egyházközössége nyert forrást a Magyar falu programban

Mintegy nyolcszáz település egyházközössége több mint 12 milliárd forint értékben nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és idén - hangoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Rábaszentandráson.

Mintegy nyolcszáz település egyházközössége nyert forrást a Magyar falu programban
Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Varga Tamás lelkész és Szemerei János evangélikus püspök (b-j) a rábaszentandrási evangélikus gyülekezet újonnan kialakított közösségi terének átadásán 2020. augusztus 15-én
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 Gyopáros Alpár a helyi evangélikus gyülekezet közösségi terének átadó ünnepségén elmondta, hogy ebben a pályázati konstrukcióban kifejezetten a történelmi egyházak voltak a kedvezményezettek, mert a falvakban a közösségi élet szervezésében fontos szerepük van. 

Kiemelte, hogy országszerte mintegy hetven evangélikus gyülekezet majdnem egymilliárd forintot nyert ebben a pályázatban. 

Elmondta, hogy mielőtt a Magyar falu programot meghirdették, felmérést készítettek a fiatalok körében arról, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a falvakban maradásra vagy visszaköltözésre ösztönzik őket. Tízből hét válaszadó a helyi közösségi élet hiányát jelölte meg. A kormány épp ezért az első pályázati kiírásban az egyházi közösségi élet fellendítésére írt ki pályázatot közösségi terek fejlesztésére. 

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy Magyarországon és az egész világon pap- és lelkészhiány van, nem ritka, hogy egy vidéki plébános vagy lelkész hat-hét településen is szolgál, emiatt nem marad ideje a közösségszervezés hagyományos feladatára. Ezért a program keretében közösségszervező személy foglakoztatását is támogatják. 

A rábaszentandrási evangélikus gyülekezet tagjai és vendégek az újonnan kialakított közösségi tér átadásán 2020. augusztus 15-én
A rábaszentandrási evangélikus gyülekezet tagjai és vendégek az újonnan kialakított közösségi tér átadásán 2020. augusztus 15-én
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy Rábaszentandráson az evangélikus gyülekezet 23 millió forint támogatást nyert a programban, nemcsak a helyi közösségi tér kialakítására, hanem program- és rendezvényszervezésre, kisértékű eszközbeszerzésre, valamint közösségszervező foglalkoztatására is. 

Élő közösségbe, jó helyre került a támogatás - fogalmazott Gyopáros Alpár. 

Elmondása szerint a település a Magyar falu program pályázatain mintegy hatvanmillió forintot nyert.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom