Gazdaság

Beruházások kamatmentesen

A Pénzügyminisztériumnak idén és jövőre többletpénzt kell biztosítania

A Magyar Közlönyben közzétették a hétvégén bejelentett, a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető, nullaszázalékos, szabad felhasználású hitelkonstrukció részleteit. A kamatmentes konstrukció futamideje várhatóan három év, a lehívható keretösszeg pedig százmilliárd forint.

Beruházások kamatmentesen
A vállalkozások a kereskedelmi bankoktól igényelhetik a szükséges összeget
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója még szombaton jelentette be, hogy új elemmel bővül a Széchenyi Kártya Program, amelynek részleteit a hétfői Magyar Közlönyben tették közzé. A most bejelentett konstrukció csak a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára lesz elérhető szeptembertől. Guller Zoltán szerint a Széchenyi Turisztikai Kártya egy régóta várt termék, amely mögött szakmai konszenzus áll. Hitelkerete százmilliárd forint lesz, a vállalkozások a kereskedelmi bankoknál tudják majd igényelni a szükséges összeget, amely nem haladhatja meg a 250 millió forintot. A részletes közlésből kiderült, a szombati bejelentéssel összhangban tényleg nullaszázalékos lesz a vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj, amelynek kapcsán az Európai Bizottság a készfizető kezességvállalás díjához évente egyszázalékos kezességidíj-támogatást biztosít – szemlézi a Magyar Közlöny legfrissebb számát a Portfolio.hu.

Kiderül a hivatalos forrásból az is, hogy a program állami támogatási finanszírozása érdekében a pénzügyminiszternek az idei büdzsében 1,48 milliárd forintnyi többletforrást kell biztosítania a gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat jogcímcsoport javára, a jövő éviben pedig legfeljebb 4,68 milliárd forintot kell biztosítania a gazdaságfejlesztési programok jogcím javára. Emellett arra is felkérték a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében nyújtott hitelek támogatásának finanszírozásához szükséges költségvetési források rendelkezésre állásáról a 2022 és 2024 közötti időszakban, ami arra utal a Portfolio szerint, hogy hároméves futamidejű hitelek várhatók.

A kormány összesen csaknem 31 milliárd forinttal megemelte a 2020. évben a gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat terhére vállalható kötelezettség mértékét a 2021 és 2031 közötti évekre vonatkozóan. A Magyar Közlönyben foglalt részletek tegnap léptek hatályba.

Kapcsolódó írásaink