Gazdaság

Kevés, de jó minőségű a hazai ribizlitermés

A kedvelt bogyós gyümölcs telepítési tőkeigénye közepes, a termelés éves forgótőke- és munkaerőigénye alacsony, a betakarítás viszont speciális gépet igényel

Hazánkban ezerkétszáz hektáron termesztenek piros ribiszkét, a fekete ribizli termesztésről azonban – a kedvezőtlen éghajlat miatt – már egyáltalán nem lehet beszélni. Bár a termőterület nagysága száz hektárral csökkent 2014 és 2018 között, négy év alatt a betakarított piros ribizli mennyisége nyolcvan százalékkal nőtt.

Kevés, de jó minőségű a hazai ribizlitermés
Finom a hazai termesztésű gyümölcs, de nem éri meg exportálni
Fotó: AFP

A hazai piros ribiszke termőterülete alig haladja meg az ezerkétszáz hektárt, a termés hétezer tonna magasságában alakul – válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Apáti Ferenc, a FruitVeB Hungary zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet alelnöke. Ismertette, a konkurens országok, főleg a világ második legnagyobb ribiszketermelőjének számító Lengyelország nyomása nagy, amely alacsonyan tartja, egyes években pedig dömpingszerűen leveri az árakat. A magyar piros ribiszke fel tudná venni a versenyt, korszerű ültetvényben itthon is megtermelhető a hektáronkénti nyolc-tíz tonna – jelezte az alelnök.

Apáti Ferenc arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a piac a fagyasztott formában feldolgozott gyümölcsöt keresi, azonban a Magyarországon leggyakrabban ültetett Jonkheer van Tets vörös ribiszkefajta nem a legalkalmasabb erre a célra, hamar túlérik és utána csak lének használható fel. A ribiszkelére azonban nincs nagy kereslet és az ára sem kielégítő.

Ugyanakkor fekete ribiszke termesztésről Magyarországon már nem beszélhetünk: nem bírja ezt a meleg (forró), száraz klímát, illetve – részben pont ebből fakadóan – abszolút versenyképtelen a lengyel fekete ribiszkével szemben, ahol a kedvezőbb klíma miatt sokkal nagyobb hozamokkal tudnak fekete ribiszkét előállítani, nagyjából azonos hektáronkénti termelési költségek mellett, aminek erdője természetszerűen a jóval alacsonyabb önköltség – mutatott rá. A szakértő elmondta, a hazánkban termesztett fekete ribizli termésátlaga mindössze egy-három tonna hektáronként, amely annyira gyenge a konkurens országokéhoz képest, hogy a jónak mondható ár sem szítja fel a termelési kedvet.

A piros ribizli telepítési tőkeigénye közepes, a termelés éves forgótőkeigénye és munkaerőigénye meglehetősen alacsony. Minden munkafázis jól gépesíthető, beállt ültetvényben gyakorlatilag metszés sincs. A betakarítás speciális gépet igényel, mely képes a hűtőipar számára is megfelelő minőségben leszüretelni a termést. A termesztést ezenkívül két új kórokozófajta, egy hamuszürke szárkorhadással járó és egy fekete gyökérrothadást eredményező gomba is veszélyezteti – fogalmazott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése szerint a hazai piros ribiszke termőterülete több mint száz hektárral csökkent 2014 és 2018 között, ezzel párhuzamosan viszont a betakarított termésmennyiség nyolcvan százalékkal nőtt négy év alatt. Ennek ellenére mégsem exportálunk, pedig a behozatal négy év alatt huszonhatról tizenhárom tonnára csökkent – számol be róla a hivatal. Kiskereskedelmi ára kilogrammonként négy-ötezer forint körül mozog.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom