Gazdaság

Megkezdődött a görögdinnyeszüret

A gyümölcsnek a járvány miatt idén kisebb volt a vetésterülete, de a belföldi piac előnyben részesíti a hazai termést

Egy kicsit megkésve, de megkezdődött a görögdinnye szüretelése. A koronavírus-járvány miatt idén csökkent a vetésterület a megszokotthoz képest.

Megkezdődött a görögdinnyeszüret
A magyar görögdinnye idén kicsit megkésve kezdett beérni, megyénként eltérő időpontban szüretelik, de várhatóan szeptember közepéig kapható lesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Országszerte megkezdődött a görögdinnyeszüret, a gyümölcsből a csökkenő termőterület ellenére a korszerű fajtaválasztéknak és technológiának köszönhetően idén átlagos mennyiséget, mintegy 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők – közölte tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke Jászapátin. Mártonffy Béla a távirati iroda beszámolója szerint ismertette, hogy a változékony időjárás miatt a magyar görögdinnye idén kicsit megkésve, július 15. és 20. között kezd beérni, és szeptember 15-ig elérhető lesz az üzletekben, piacokon. A szabadföldi kereskedelmi mennyiséget folyamatosan szedik, először Baranyában és Békésben, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben.

Idén számottevően csökkent hazánkban a görögdinnye termőterülete, a korábbi években jellemző 4500-4800 hektárról négyezer hektárra. A koronavírus-járvány hazai megjelenése éppen a dinnyeültetés időszakára esett, ezért több termelő a bizonytalan jövőtől félve csökkentette a termőterületeit a tervezetthez képest.

Emellett a csökkenésben az is közrejátszik, hogy hűvös időben visszaesik a kereslet az áru iránt. Az elnök kiemelte, hogy az átlagos magyar dinnyefogyasztás évente tíz kilogrammot tesz ki, amely az időjárástól függően 8 és 12 kilogramm között mozog.

Sándor László dinnyeágazati szakértő hozzátette, hogy most keresleti piac van a magyar görög- és sárgadinnye iránt, a belföldi piac preferálja a frissebb és zamatosabb hazai dinnyét. Pócs János ország- gyűlési képviselő, dinnyetermelő szerint a magyar dinnye minőségében különb, mint bárkié, mert benne van a magyar gazdák szorgalma, tudása, és benne van az a területi, éghajlati adottság, amely miatt sokkal finomabb dinnyét tudunk termelni. Ezért kéri a fogyasztókat, hogy az import helyett a magyar gyümölcsöt válasszák.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom