Gazdaság
Megkezdődött a görögdinnyeszüret
A gyümölcsnek a járvány miatt idén kisebb volt a vetésterülete, de a belföldi piac előnyben részesíti a hazai termést

Országszerte megkezdődött a görögdinnyeszüret, a gyümölcsből a csökkenő termőterület ellenére a korszerű fajtaválasztéknak és technológiának köszönhetően idén átlagos mennyiséget, mintegy 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők – közölte tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke Jászapátin. Mártonffy Béla a távirati iroda beszámolója szerint ismertette, hogy a változékony időjárás miatt a magyar görögdinnye idén kicsit megkésve, július 15. és 20. között kezd beérni, és szeptember 15-ig elérhető lesz az üzletekben, piacokon. A szabadföldi kereskedelmi mennyiséget folyamatosan szedik, először Baranyában és Békésben, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben.
Idén számottevően csökkent hazánkban a görögdinnye termőterülete, a korábbi években jellemző 4500-4800 hektárról négyezer hektárra. A koronavírus-járvány hazai megjelenése éppen a dinnyeültetés időszakára esett, ezért több termelő a bizonytalan jövőtől félve csökkentette a termőterületeit a tervezetthez képest.
Emellett a csökkenésben az is közrejátszik, hogy hűvös időben visszaesik a kereslet az áru iránt. Az elnök kiemelte, hogy az átlagos magyar dinnyefogyasztás évente tíz kilogrammot tesz ki, amely az időjárástól függően 8 és 12 kilogramm között mozog.
Sándor László dinnyeágazati szakértő hozzátette, hogy most keresleti piac van a magyar görög- és sárgadinnye iránt, a belföldi piac preferálja a frissebb és zamatosabb hazai dinnyét. Pócs János ország- gyűlési képviselő, dinnyetermelő szerint a magyar dinnye minőségében különb, mint bárkié, mert benne van a magyar gazdák szorgalma, tudása, és benne van az a területi, éghajlati adottság, amely miatt sokkal finomabb dinnyét tudunk termelni. Ezért kéri a fogyasztókat, hogy az import helyett a magyar gyümölcsöt válasszák.