Gazdaság

Már jövő év elején elbírálhatják a vidékfejlesztési kérelmeket

A kertészetnél a pályázati célok között szerepel az üveg- és fóliaborítású növényházak építése, korszerűsítése, a zöldség–gyümölcs hűtőházi kapacitásának bővítése és korszerűsítése

A Vidékfejlesztési Program előző fordulójában közel száztízmilliárd forint értékű beruházás zajlott le. A július–augusztusi keretösszeg valószínűleg nyolcvanmilliárd forint lesz, amelynek maximálisan igényelhető összege gazdánként kétmilliárd forintra is nőhet a korábbi ötszázmillióról.

Túljelentkezés várható a mostani, kertészeti és állattenyésztési ágazat számára megnyíló Vidékfejlesztési Programra (VP), amelynek keretösszege július–augusztusban várhatóan nyolcvanmilliárd forint lesz – tájékoztatta tegnap a Magyar Hírlapot Hollósi Dávid, a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója. Közölte, akár már jövő év elején elbírálhatják a támogatási kérelmeket annak érdekében, hogy a termelők, ezáltal a teljes magyar agrárium minél hamarabb kilábaljon a járvány okozta válságból. Az előző évi program sikerességét jól mutatja, hogy mintegy száztízmilliárd forint értékben valósultak meg projektek – hívta fel lapunk figyelmét az igazgató. A Takarékbank a témában kiadott közleményében jelezte, a hitelintézet már elkezdte a felkészülést agrárügyfeleivel közösen, hogy a gazdálkodók nagyobb projektekre is támogatást szerezhessenek. Ehhez Hollósi hozzátette, hogy a bankintézetben is készülnek az új pályázati időszakra, amelynek keretében az egész országot lefedő előadás-sorozatot szerveztek, már több mint háromszáz érdeklődő gazdálkodó ügyfelükkel egyeztettek, akiknek felhívták a figyelmét a rövidesen megnyíló lehetőségre.

A korábbi pályázati fordulóval ellentétben várhatóan az összes állattenyésztő ágazat számára közös pályázatot hirdetnek meg. A kertészet esetében a pályázati célok között szerepel az üveg- és fóliaborítású növényházak építése, korszerűsítése, a zöldség–gyümölcs hűtőházi kapacitásának bővítése és korszerűsítése, valamint a betakarított termény válogatását, csomagolását szolgáló technológiák támogatása. Ez utóbbi újdonságnak számít, hiszen a VP-ben a betakarítás utáni technológiákra eddig nem lehetett pályázni. A jelenlegi pályázatból ugyanakkor, úgy tűnik, kimarad az ültetvénytelepítés, valamint a gombaházak építésének támogatása – áll a közleményben.

A pályázati feltételek alapvetően várhatóan nem változnak, marad főszabályként az ötvenszázalékos támogatási intenzitás (Pest megyében negyven százalék), amely megnövelhető, ha valaki fiatal gazdaként vagy konzorciumban valósítja meg a beruházást. Továbbra is a legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkező termelők pályázhatnak. Ugyanakkor Mezei Dávid, a Takarékbank uniós agrártámogatási ügyvezető igazgatója kiemelte: fontos újdonság, hogy az egy projektben elnyerhető összeg maximuma a korábbi ötszázmillióról akár kétmilliárd forintra is nőhet. A jelenleg is nyitva álló öntözési pályázatban már megnövelték a maximumot, így számítani lehetett arra, hogy az állattenyésztési és kertészeti beruházások esetén is lehetővé teszik a nagyobb projektek támogatását – emlékeztetett Mezei a közleményben. A Takarékbank a program előző szakaszában tapasztalt eredményeket vár a mostani pályázati fordulóban is, huszonkét százalékos piaci részesedésénél nagyobb arányban számít a projektek finanszírozására.

Kapcsolódó írásaink

Megnyílt a pannonhalmi termelői piac

ĀKistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit javítja egy 5,5 milliárd forint keretösszegű, a nyáron megjelenő pályázattal az Agárminisztérium, a Vidékfejlesztési program keretében