Gazdaság

Újabb támogatási program indul az exportáló magyar vállalatoknak

Újabb támogatási program indul az exportáló magyar vállalatoknak - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Facebook-oldalán.

Újabb támogatási program indul az exportáló magyar vállalatoknak
Szijjártó Péter: Újabb támogatási program indul az exportáló magyar vállalatoknak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Szijjártó Péter kiemelte: a világjárvány nyomán új világgazdasági rendszer és verseny jön létre, amely komoly lehetőséget tartogat az olyan országoknak, mint Magyarország, amelynek gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározza az export.

A magyar vállalatok egyre növekedő részesedésre tesznek szert a magyar exportból - közölte, hozzátéve: ha ez nem így lenne, akkor nem Magyarország adná a 34. legnagyobb exportteljesítményt a világon, azzal együtt, hogy lakosságszám tekintetében csak a 92.

Objektum doboz

A miniszter szerint számos magyar vállalat olyan exportteljesítményt ért el az elmúlt években, alapvetően a távoli országok piacain, ahonnan a továbblépés már csak akkor lehetséges, ha az adott ország piacán valamifajta jelenlétet hoznak létre. Gyárat építenek, termelésüknek legalább egy egyszerű fázisát az adott országban hajtják végre - mondta Szijjártó Péter.

Ezért kedden újabb támogatási programot indítanak azon magyar vállalatok számára, amelyek már komoly teljesítménnyel, eredményekkel jelen vannak távoli országok exportpiacain, annak érdekében, hogy fizikai jelenlétet is létrehozhassanak.

Gyártási tevékenységet hozzanak létre, vagy a gyártási tevékenységük egy részét az adott ország piacán hajthassák végre, annak érdekében, hogy exportteljesítményük még tovább növekedjen - közölte.

Szijjártó Péter elmondta: erre a programra 23 milliárd forintot szánnak.

Augusztus 24-étől lehet benyújtani a pályázatokat, de a regisztráció lehetősége már kedden megnyílik. Az egy vállalat által megszerezhető legnagyobb támogatás 3 milliárd forint - közölte.

Megjegyezte: jogosan a kérdés, miért támogatják azt, hogy ezek a vállalatok külföldön hozzanak létre beruházásokat.

Azért, mert ezek a beruházások növelik az adott vállalat exportteljesítményét, ezáltal Magyarországon is létrehoznak újabb munkahelyeket. A vállalat magyarországi teljesítményét is erősítik a külpiaci sikerek - mondta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Hull a szilva a fáról

ĀElvitte a fagy a szilvatermés felét, a negatív időjárási hatások alapvetően meghatározták a termésmennyiséget

Célzottabb lesz a bértámogatás

ĀJövő héten kamarai és érdekképviseleti közreműködéssel elkészül egy vállalati fehér könyv azért, hogy minimálisra csökkenjen a koronavírus terjedésének kockázata

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom