Gazdaság

Deutsch: Legyen elegendő uniós forrás a magyar gazdaságvédelmi akcióterv támogatására

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának szerdai ülésén az Európai Bizottság bemutatta a 2021. évi uniós költségvetés tervezetét. Az Európai Bizottság a saját- az állam- és kormányfők, illetve az Európai Parlament által eddig még jóvá nem hagyott - terveinek megfelelően terjesztette elő a 2021-es javaslatot. A többéves pénzügyi keretterv első évében 166,7 milliárd euró lenne leköthető forrás, ehhez kapcsolódna a helyreállítási alap 211 milliárd eurós kötelezettségvállalása. A kifizetésekre 163,5 milliárdot szánna az Európai Bizottság. A helyreállítási és rugalmassági eszköz 133 milliárd euró hitelt mozgósítana 2021-ben - áll Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

Deutsch: Legyen elegendő uniós forrás a magyar gazdaságvédelmi akcióterv támogatására
Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő
Fotó: Európai Parlament

Deutsch Tamás, a Költségvetési Bizottság tagja elmondta: „az Európai Bizottság általában az állam- és kormányfők által az Európai Tanácsban jóváhagyott és az Európai Parlament által is elfogadott többéves pénzügyi kerettervnek megfelelően terjeszti elő az éves költségvetési tervezetét. Most nem ez a helyzet, nincs még elfogadott 2021-2027-es pénzügyi keretterv, tehát a Bizottság jelenlegi tervezetét leginkább egyfajta uniós kívánságlistának tekinthetjük. Az Európai Bizottság tervezete azt mutatja, hogy 2021-ben elegendő forrás áll majd rendelkezésre a már megvalósított fejlesztési projektek után benyújtott tagállami számlák kifizetésére.”

Deutsch Tamás hozzátette: „az is elmondható a Bizottság költségvetési tervezetéről, hogy abban egyáltalán nincsenek a magyarországi balliberális ellenzék által az uniós költségvetéssel kapcsolatban unos-untalan hangoztatott elemek: a jogállamisági köntösbe burkolt, valójában azonban politikai indíttatású, a tagállamok zsarolására alkalmas kifizetés zárolások lehetősége és a tagállamoknak járó forrásokból elvont, úgynevezett közvetlen brüsszeli források támogatási formája. Az ellenzéki képviselők által folyamatosan hangoztatott elképzelések a Magyarországnak, a magyar polgároknak, a magyar vállalkozásoknak, a magyar gazdálkodóknak járó fejlesztési forrásokat komoly mértékben csökkentenék, hogy aztán a hazánktól elvett pénzeket például a Magyarországot rágalmak és fake news híresztelések alapján folyamatosan támadó nemzetközi emberi jogi szervezeteknek juttassák. Ezeknek a javaslatoknak nyoma sincs a 2021-es uniós költségvetés tervezetében.”

Az elfogadás előtt álló 2021-2027-es pénzügyi keretterv kapcsán Deutsch Tamás elmondta: „Magyarország igazságos pénzelosztási rendszert akar. A végső döntésnek, érvényesíteni kell az alapszerződés célját, hogy az uniós finanszírozás a kohéziót, a szegényebbek felzárkózását kell szolgálja. Hazánk egy fair, igazságos megoldást támogat, hogy 2021-ben is elegendő uniós forrást állíthassunk a sikeres egészségügyi védekezést követően a magyar gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába.”

Kapcsolódó írásaink

Hosszú vita ígérkezik Brüsszelben

ĀA koronavírus-válság utáni helyreállítási alapról és a következő hétéves költségvetésről is meg kell állapodniuk a tagállamoknak a júliusi uniós csúcson