Gazdaság

A hazai cégek a válság győztesei lehetnek

„Az elmúlt tíz év eredménye, hogy a koronavírus sem tette tönkre a fejlődés lehetőségét, Magyarországnak nem lehet szerényebb célja, mint az itteni vállalatok erősítése”

Fontos fejleményekről számolt be a külgazdasági és külügyminiszter, úgy tűnik, hamarosan sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal, aminek a magyar vállalatok lesznek a legnagyobb nyertesei. A versenyképességnövelő program keretében magyar alapanyagot feldolgozó élelmiszeripari cég, üvegipari vállalat, és nemzetközi hátterű autóipari beszállító is rész vett.

A hazai cégek a válság győztesei lehetnek
Szijjártó Péter: Létrejöhet a megállapodás az uniós korlátozás feloldásáról
Fotó: MH/Purger Tamás

A jövő héten létrejöhet a megállapodás az Európai Bizottsággal az állami beruházásösztönzés uniós korlátozásának feloldásáról – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességnövelő program szerződésátadó rendezvényén.

A tárcavezető csütörtök este telefonon egyeztetett Margrethe Vestager digitális ügyekért és versenyjogért felelős uniós biztossal. Amennyiben jogi akadály nem merül fel, a magyar kormány a megállapodás alapján nyolcszázezer eurónál nagyobb támogatással is ösztönözheti a belföldi befektetéseket – tette hozzá a távirati iroda beszámolója szerint. A tárcavezető az elmúlt tíz év eredményeinek tulajdonítja, hogy a válság sem tette tönkre a fejlődés lehetőségét. Felhívta a figyelmet: Magyarországnak nem lehet szerényebb célja, mint az erősödés és az, hogy erősítse az itteni vállalatokat is.

Szijjártó Péter a bemutatkozó cégekkel példázta, hogy a magyar gazdaság kiegyensúlyozott, sokféle iparágra és vállalkozásra támaszkodhat.

A Kometa 99 Zrt. csaknem 576,5 millió forint értékű beruházásához a kormány több mint 282,4 millió forinttal járul hozzá. A CE Glass Üveg- és Gépipari Kft. 575,4 millió forintot meghaladó összeget fektet be mintegy 282,4 millió forint költségvetési támogatással. Kampler Béla cégvezető a pályázati bírálat gyorsaságát emelte ki a rendezvényen. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként méltatta a CE Glass szatymazi beruházását. A parlamenti államtitkár elmondta, hogy egy vidéki térség számára a megtartó erő a legfontosabb szempont. A Nidec GPM Hungary Kft. több mint 574,5 millió forintos beruházása majdnem 287,3 millió forint állami hozzájárulásra számíthat.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszelben gyors döntésre lenne szükség

ĀA magyar kormány kérése nagyon egyszerű, a válságra tekintettel el kell törölni az állami beruházásösztönzés nyolcszázezer eurós korlátját – mondta Szijjártó Péter