Gazdaság

Gyopáros Alpár: Sikeres a Magyar falu program

Tavalyhoz képest nagyjából ugyanannyi, több mint 11 ezer pályázat érkezhet be idén az önkormányzatoktól a Magyar falu program pályázati rendszerébe - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Zajtán csütörtökön.

Gyopáros Alpár: Sikeres a Magyar falu program
Gyopáros Alpár: Sikeres a program
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Gyopáros Alpár a magyar-román határ mellett fekvő község fejlesztéseinek megtekintése után elmondta, ebben az évben eddig tíz pályázati kiírás jelent meg. Többnek nyár közepén lesz az utolsó beadási határideje, így még van lehetőségük pályázni a helyhatóságoknak - tette hozzá.

A 2019-ben beadott pályázatok közül több mint 5500 nyertest hirdettek ki, 2887 ötezer lélekszám alatti község nyert pénzt különböző fejlesztésekre, így egy település átlagosan két pályázaton kaphatott támogatást - fogalmazott a kormánybiztos.

A kormánypárti politikus kifejtette, Zajta pályázati sikeressége jól jelzi a Magyar falu program sikerességét. A 440 lakosú község három pályázatával csaknem 54 millió forintot nyert el a közösségi háznak, az óvoda udvarának és önkormányzati tulajdonú utak felújítására.

A rendkívül komplex program a magyar kistelepüléseken tapasztalható népességcsökkenésre ad választ a falusi csok, az önkormányzatimellékút-felújítási és a helyi életminőség javítását célzó alprogramjaival - emlékeztetett Gyopáros Alpár. Elmondta, az út- és járdafejlesztési kiírások rendkívül népszerűek voltak a pályázók körében, a támogatások segítségével több mint 10 milliárd forint értékben, mintegy nyolcszáz községben kezdődhetnek el vagy zajlanak az ilyen jellegű munkálatok.

A jövő évi költségvetésben is nagyon jelentős, az ideivel nagyjából megegyező pénzösszeg áll rendelkezésre a Magyar falu program végrehajtására, a kabinet a pályázatok tekintetében pedig az ideihez hasonló eredményességre számít - mondta a kormánybiztos.

Kapcsolódó írásaink