Gazdaság

Rekordot döntött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

 Tavaly rekordszámú, mintegy 16,2 millió utas használta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret - közölte a Budapest Airport Zrt.

Rekordot döntött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Fotó: Photononstop/Tibor Bognar

 A közlemény szerint 2019-ben 8,8 százalékkal nőtt az utasforgalom az előző évvel összehasonlítva; az elmúlt 5 évben 64 százalékos volt a növekedés, így a budapesti repülőtér Kelet-Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő légikikötője.

A repülőteret használó utasok száma 2019-ben szinte minden hónapban több mint egymillió volt, az utasszám a legforgalmasabb időszakban - júliusban, augusztusban és szeptemberben - meghaladta a másfél milliót. 

Az utasforgalomnál mérsékeltebben nőtt a fel- és leszállások száma, ami elérte a 122 814-et, az eddigi csúcs 2006-ban 127 ezer volt.

A legnépszerűbb útvonalak listáját változatlanul London vezeti: minden kilencedik ferihegyi utas Budapest és az angol főváros között utazott. 

A budapesti légikikötőből tavaly 49 légitársaság segítségével 49 ország 135 városába, összesen 153 repülőtérre lehetett eljutni közvetlenül. A tavalyi év a tengerentúli légiösszeköttetések terén az ázsiai desztinációkat erősítette, 50 százalékkal növelve a Budapest-Ázsia között elérhető ülőhelyek számát. Új járat indult Sanghaj, Szöul, Csengtu, Csungking és Sanya irányába is. A tengerentúli, hosszú távú járatokon több mint egymillió ülőhely volt elérhető Budapestről 2019-ben. 

A Budapest Airport 2019-ben 135 521 tonna légi teherárut kezelt, az idéntől működő, 16 milliárd forintból megépült BUD Cargo City révén a repülőtér teljes cargo kapacitása évi 150 000 tonnáról 250 000 tonnára emelkedik. 

A közlemény szerint tavaly az egy utasra jutó szén-dioxid kibocsátás közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ez részben a repülőtér-üzemeltető fenntarthatósági és energiaracionalizálási törekvéseinek köszönhető, részben az egyre környezettudatosabb, modern repülőgépek elterjedésének - írták.

A turizmus a magyar gazdaság egyik motorja, növekedése 2010 óta töretlen - írtuk korábban. A magyar turizmus aranykorát éli, hiszen soha ennyi fejlesztés nem volt még az ágazatban, mint az elmúlt esztendőben. Tavaly Budapest volt a legnépszerűbb európai úti cél, és egyre több külföldi vendég érkezik Magyarországra.

Kapcsolódó írásaink

Aranykorát éli a hazai turizmus

ĀAz ágazat versenyképességét 2020-tól naprakész szálláshelyi forgalmi adatok és január elsejétől szálláshely-szolgáltatási áfacsökkentés is segíti