Gazdaság

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint szabálysértő a kórházak gazdálkodása

A kórházi szféra korábban és mostanában is sorozatosan megsérti a gazdálkodásról és a közpénzek kezeléséről szóló előírásokat, emiatt nem lehet tudni, mi mennyibe kerül egy-egy kórháznál. Átláthatatlan, hogy valójában mennyi finanszírozást igényel az intézmények működtetése - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint szabálysértő a kórházak gazdálkodása
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Fotó: MH

Domokos László a lap kedden megjelent interjújában kiemelte, hogy a szabálytalanságok miatt nem lehet megmondani, hogy pontosan miből termelődött 2019-ben a több tíz milliárd forintos kórházi adósság, éppen ezért szerinte a decemberi, az egészségügy finanszírozásának átalakítását kezdeményező kormányhatározatban foglaltak indokoltak és időszerűek.

Mint mondta, az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) törvényben meghatározott feladata, hogy támogassa a közpénzügyek javítását. Ennek érdekében a jelentéseik mellett tavaly 32 nyilvános elemzést is készítettek, ezek közül több is az egészségügy területét értékelte. Az ÁSZ elemzői egyebek mellett arra a következtetésre jutottak, hogy szükséges nemcsak az egészségügy finanszírozásának, de az ellátórendszer struktúrájának az átalakítása is.

Az egészségügy pénzügyeinek elemzésekor érzékelt problémákkal kapcsolatban Domokos László kitért arra, hogy az alaptörvény előírása szerint a közpénzekkel törvényesen, célszerűen, eredményesen, átláthatóan kell gazdálkodni, e gazdálkodásnak pedig elszámoltathatónak, kiegyensúlyozottnak és fenntarthatónak kell lennie.

Ezt követően pedig hozzátette, hogy az elemzők rávilágítottak arra, hogy az egészségügyi rendszerben, illetve annak finanszírozásában nem érvényesültek megfelelően ezek a közpénzügyekkel kapcsolatos alapelvek, és sem az ellátás struktúrájánál, sem a finanszírozás szabályaiban nem történt az utóbbi időben olyan mértékű változtatás, amelyet a minőség- és költségmérés, valamint a hatékonyságnövelés követelményei indokoltak volna, vagy ha voltak is módosítások, azok nem épültek be a finanszírozás rendszerébe. 

Az egészségügy finanszírozása az Állami Számvevőszék elnöke szerint éppen ezért nem átlátható, amit később azzal indokolt, hogy az ÁSZ az elmúlt években számos ellenőrzést végzett a hazai kórházaknál, szakrendelőknél. Ezek során pedig sorozatos gazdálkodási szabálytalanságokra, illetve az átlátható és az elszámoltatható közpénzfelhasználás hiányosságaira derült fény, amik miatt nem volt egyértelmű, hogy mi mennyibe került egy-egy kórháznál és mennyi finanszírozást igényelt az intézmények működtetése.

Domokos László emellett úgy véli, hogy az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez, az ellátás minőségének javításához szabályszerűen, átláthatóan, elszámoltathatóan és célszerűen gazdálkodó kórházakra és szakellátó intézményekre van szükség, és hozzátette, hogy az eredményes és korrupciómentes gazdálkodást megalapozó, a törvényi előírásoknak megfelelő működtetés alapvetően nem pénzkérdés. A legfrissebb ellenőrzési tapasztalatok azonban azt támasztják alá, hogy a kórházak sorozatosan megsértik a gazdálkodásukról és a közpénzek kezeléséről szóló előírásokat - hangsúlyozta az intézmény elnöke.

A legfrissebb ellenőrzési tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a kórházak sorozatosan megsértik a gazdálkodásukról és a közpénzek kezeléséről szóló előírásokat - mondta Domokos László.

Az elnök szerint ameddig az egyes intézmények szintjén nincs rend, vagyis hiányoznak a jogszabályoknak megfelelően kialakított és működtetett gazdálkodási és irányítási szabályrendszerek, addig gyakorlatilag kizárt, hogy a pénzügyi folyamatok átláthatók legyenek.

Az intézmény elnöke később azt is hangsúlyozta, hogy megengedhetetlen, hogy az egyes költségvetési intézmények ilyen mértékű kifizetetlen számlát halmozzanak fel és pénzügyi fedezet nélkül vállaljanak kötelezettségeket. Majd hozzátette: mindez az államba vetett bizalmat veszélyezteti és rendkívül rossz példát mutat a gazdaság és a társadalom más szereplőinek.

Domokos László továbbá elmondta azt is, hogy az ÁSZ által készített elemzés szerint az egészségügyi rendszer eredményesebb működését segítheti elő, ha mérik az ellátások minőségét, szétválasztják az egyes vészhelyzeti ellátóintézmények elemi állandó és változó kiadásait, és ezt szempontként beépítik az egészségügyi finanszírozás szabályozásába. Úgy véli, hogy emellett a mért ellátási kiadások képezhetik az alapját annak, hogy hol szükséges változtatás az egészségügyi rendszerben vagy hol kell új irányt szabni a fenntarthatóságért. A hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, az átlátható kórházi gazdálkodás, valamint a megerősödő felelős vezetés segítheti elő a kórházi adósságállomány újratermelődésének megakadályozását, az évenkénti sokmilliárdos pénzügyi konszolidáció elkerülését, azaz a fenntartható működés elérését. Végül elmondta, hogy a vészhelyzeti betegellátás megerősítése prioritást kell hogy jelentsen, a sürgős eseteket ugyanis mindenkor el kell látni, ezt pedig finanszírozni is szükséges.

Kapcsolódó írásaink

Bővülő finanszírozás az egészségügyben

ĀA kórházak mellett többletforráshoz jut a mentőszolgálat, továbbá visszamenőleg nőegyes traumatológiai ellátások díja is – olvasható ki az alapkezelő tájékoztatásából

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom