Gazdaság

A kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezet ellenére sikeres év a Videotonnál

Eredményes évet zár 2019-ben is a Videoton vállalatcsoport, annak ellenére, hogy a nemzetközi gazdasági környezet kedvezőtlen volt – közölte Széles Gábor, a Videoton Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a vállalatcsoport évzáró rendezvényén.

A kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezet ellenére sikeres év a Videotonnál
Széles Gábor (középen) a Videoton évzáró rendezvényén
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az árbevétel nem csökken, a tőkehelyzetben a nyereségességben és a létszámban sem volt jelentős változás, mindössze a növekedési ütem lassult az előző évekhez képest. Széles Gábor hangsúlyozta: különösen jelentős ez egy olyan vállalat esetében, amely száz százalékban a piacokból él, leginkább azért, mert a legfontosabb piacaik éppen az Európai Unióban találhatók, ahol idén kedvezőtlen volt a konjunktúra.

A Videotonra viszont az a jellemző, hogy több lábon áll, így bárhogyan is alakult például az autóipar helyzete, az nem billenti meg a vállalatcsoportot. Kiemelte, az autóipari részleg az árbevétel mintegy harminc százalékát teszi ki, ugyanakkor idén feljövőben volt az elektronikai iparág, az akkumulátorgyártás, a háztartási eszközök gyártása, illetve a számítástechnika.

A cég saját tőkéje minden évben növekszik, és idén mintegy százharmincmilliárd forintot tesz ki. Ugyanakkor a vállalatcsoport létszáma továbbra is kilenc-tíz ezer munkavállaló között alakul.

A Videoton Holding Zrt. évzáró rendezvénye (A képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
A Videoton Holding Zrt. évzáró rendezvénye (A képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Lakatos Péter társ-vezérigazgató elmondta, hogy minden cég kihívásokkal áll szemben ebben a gazdasági környezetben és a Videoton meg tudja oldani a problémákat, hiszen rendkívül korszerű technológiával és jól képzett munkaerővel rendelkezik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az árbevétel minden évben emelkedik, a további növekedésre hatással kehet a kutatás-fejlesztés és a digitalizáció.

Cser-Palkocvics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta, a városnak és az ország gazdaságának is meghatározó szereplője a Videoton. Hangsúlyozta: a város csak a gazdaságával tud együtt fejlődni, és ebben az évben is sokat köszönhettek a vállalatcsoportnak.