Gazdaság

Az Európa Tanács sürgős fellépést sürget a pénzmosás ellen

A gazdasági bűnözés, a szervezett bűnözői csoportok tevékenységének érezhető hatása és a terrorizmus megnövekedett kockázata miatt a tagállamoknak azonnali, szigorú és megfelelő intézkedéseket kell hozniuk a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben - közölte az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) szerdán.

Az Európa Tanács sürgős fellépést sürget a pénzmosás ellen
Európa Tanács: A tagállamoknak növelniük kell az ügyészek és a bírák tájékozottságát és hatékonyságát a pénzmosáshoz kapcsolódó bűncselekmények és a terrorizmus-finanszírozás megakadályozása érdekében
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Rober

A strasbourgi székhelyű Moneyval 2018-as eredményeket feldolgozó éves jelentésében hangsúlyozta: a tagállamoknak növelniük kell az ügyészek és a bírák tájékozottságát és hatékonyságát a pénzmosáshoz kapcsolódó bűncselekmények és a terrorizmus-finanszírozás megakadályozása érdekében. Ugyancsak fokozni kell az erőfeszítéseiket a modernkori rabszolgasággal, az emberkereskedelemmel és a kényszermunkával összefüggő pénzügyi folyamatok felszámolására.

Elzbieta Frankow-Jaskiewicz, a Moneyval elnöke tudatta: a nemzetközi szabványok betartása az intézkedések hatékonyságának biztosítását jelentik.

A jelentés szerint Magyarország folyamatosan lép előre a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelemben, és azért, hogy teljesítse az úgynevezett Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ajánlásait.

A Moneyval februárban kiadott országjelentésében azt írta, hogy Magyarország az úgynevezett fokozott nyomonkövetési eljárás alatt marad, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és az ajánlásoknak való megfelelését ellenőrzi.

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága a tagországok pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni rendszerét, jogalkotását, gyakorlatát, intézkedéseit vizsgálja, értékeli, valamint elősegíti ezen intézkedések fejlesztését, harmonizálását.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérjék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek végrehajtását és érvényesülését az ET tagországaiban.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom