Gazdaság

Csődben a Thomas Cook több leányvállalata

Csődöt jelentett szerdán a Thomas Cook brit utaztatási cég osztrák, lengyel és német leánycége. Közben a Neckermann Magyarország ügyfelei szerint több szállásadó is pénzt követel tőlük attól tartva, hogy nem kapják meg a becsődölt brit Thomas Cook tulajdonában lévő utazási irodától beígért pénzt.

Csődben a Thomas Cook több leányvállalata
Az 1841-ben alapított, világszerte 22 ezer embert foglalkoztató vállalkozás hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küzdött
Fotó: AFP/Tolga Akmen

Az osztrák Thomas Cook Austria és a német Thomas Cook GmbH egyaránt még szerdán beadja a szükséges dokumentumokat az illetékes bíróságoknak. A leánycégek azzal számolnak, hogy csődbiztost állítanak a vállalatok élére. A csődbiztos segítségével átalakítják a vállalatokat, amelyek a jövőben önálló cégként működnek majd. A Thomas Cook lengyelországi leánycége, a Neckermann Lengyelország szintén szerdán jelentett csődöt.

Pénzt követelnek a Neckermann utazási iroda magyar ügyfeleitől a szállásadók

A magyar Neckermanról a turizmus.com szerint egyelőre annyit tudni, hogy a Sun & Fun Holidays segítségével elutazhattak és elfoglalhatták szálláshelyüket hétfő este az iroda törökországi utasai, és az cég tájékoztatása szerint a többi charterjáratuk is elindul a héten.

A Neckermann Magyarország közösségi oldalán a turisták arról írnak, hogy a helyi szállodások készpénzt követelnek tőlük, mert attól félnek, hogy nem kapják meg a becsődölt brit Thomas Cook tulajdonában lévő utazási irodától beígért pénzt. A kommentelők egy része amiatt is aggódik, hogy mi lesz a már lefoglalt és kifizetett utakkal. A cég még nem adott ki közleményt ezzel kapcsolatban.

Több mint 3 ezer lengyel turista rekedt külföldön

A Neckermann Lengyelország csődje miatt több mint 3 ezer utasa rekedt külföldön, hazautaztatásukról az illetékes szervek gondoskodnak. A cég felfüggesztette a turisztikai szolgáltatások lengyelországi eladását, és leállította a tervezett utazásokat. A Neckermann Lengyelország elnöke, Maciej Nykiel által kiadott közlemény szerint a társaság a közeli napokban nyújt be az illetékes varsói bíróságnál csődbejelentési kérvényt, szerdán pedig a Varsót is magában foglaló Mazóviai vajdaság önkormányzatához fordultak az ügyfelek kártérítését célzó biztosítási fedezet felhasználása ügyében.

Csődbejelentését a társaság az anyavállalat, a Thomas Cook brit utazási iroda hétfői tönkremenetelével, a brit és a németországi piacon emiatt keletkezett problémákkal indokolta. Nykiel szerint a lengyelországi Neckermann stabil pénzügyi helyzete ellenére nem képes önálló működésre. A Neckermann lengyelországi ügyfeleiről a csőd kapcsán gondoskodó Mazóviai vajdaság önkormányzata közölte: tudomásuk szerint 3,6 ezer turista van külföldön, főleg a Földközi-tenger térségében. Nekik vagy az utazás folytatását, vagy a biztonságos hazatérést próbálják biztosítani.

Tudatták azt is, hogy mindenekelőtt Tunéziában, Törökországban és Mallorcán a Neckermann Lengyelország több utasát meg nem térített költségek miatt kizárják a szállodákból, másokat „szállodai őrizetben” tartanak. A lengyel külügyi tárca közölte: az érintett országokban a lengyel konzuli osztályok „figyelemmel kísérik a fejleményeket”, készen állnak a szükséges segítségnyújtásra.

Brit miniszter: ezernél több járat kell a brit utasok hazaszállításához

A brit közlekedési miniszter szerint a csődbe ment Thomas Cook utazási iroda 150 ezer brit utasát kell hazaszállítani 50 országból, és ehhez több mint ezer bérelt repülőjáratra lesz szükség a következő két hétben.

Grant Shapps, aki szerdán tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a legnagyobb és legrégibb brit utazásszervező cég hétfőn bejelentett csődjének következményeiről, elmondta: a hazaszállítási művelet eddigi két napján 30 ezernél több brit utas tért haza a brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) által szervezett 130 ingyenes charterjárattal. Shapps tájékoztatása szerint szerdán várhatóan további 16 500 utas érkezhet vissza 70 bérelt repülőjárattal.

A már hazatért utasok 95 százaléka arra a brit repülőtérre érkezett, ahonnan a Thomas Cooknál befizetett utazására elindult. Az első két napon a kormány ingyenes továbbutazási lehetőséget biztosított 2300 olyan utasnak, aki más repülőtérre érkezett vissza - mondta a közlekedési miniszter.

Grant Shapps szerint a hazatelepítési műveletben résztvevő repülőgépek különböző mérete és a repülőterek fogadóképessége közötti eltérések miatt fordul elő, hogy az utasok egy része nem oda a tér vissza, ahonnan elindult. A műveletben részt vesz a Malaysia Airlines egyik Airbus A380-as óriásgépe is.

A CAA a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozta a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét az utazási iroda szervezésében külföldön tartózkodó brit utasok hazaszállítására. Shapps elmondta: ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

Mint írtuk, a Thomas Cook hétfőn közölte, hogy csődöt jelent és azonnali hatállyal beszünteti tevékenységét. Az 1841-ben alapított, világszerte 22 ezer embert foglalkoztató vállalkozás hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küzdött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik a Thomas Cook által szervezett utakon vettek részt a csőd bejelentésének idején.

A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel vasárnap éjjelig is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak.

A cég brit utasainak hazaszállítása a brit kormány becslése szerint 100 millió fontba kerül. Szerdai alsóházi tájékoztatójában a közeledési miniszter kijelentette, hogy a kormány a hazaszállítási költségek megtérítését kezdeményezi. A kiadások egy részét az érintett hitel- és bankkártya-kibocsátó cégektől, illetve a biztosítótársaságoktól kéri majd a tárca - tette hozzá.

Azokra a bírálatokra, hogy a brit kormány nem nyújtott pénzügyi segítséget a Thomas Cooknak, Grant Shapps azt mondta: 250 millió fontra becsülhető az az összeg, amelyre a cég felszínen tartásához szükség lett volna, és fennállt annak a kockázata, hogy ez „kidobott pénzzé” válik, ha nem sikerül a mentőakció.

Kapcsolódó írásaink