Gazdaság

Csődbe ment a Thomas Cook, a legrégibb brit utazási iroda

 Csődbe ment hétfőn, és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amely évente mintegy 19 millió turista útját szervezte 16 különböző országba. Jelenleg mintegy 600 ezer ügyfele tartózkodik külföldön, mielőbbi akadálytalan hazatérésük érdekében az érintett kormányoknak és biztosító társaságoknak össze kell hangolniuk tevékenységüket. A csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország továbbra is folytatja a működését.

Csődbe ment a Thomas Cook, a legrégibb brit utazási iroda
A Thomas Cookot 1841-ben alapították
Fotó: AFP/Tolga Akmen

A Neckermann Magyarország azt közölte, hogy valamennyi külföldön tartózkodó utasuk az eredeti tervek szerint tud hazatérni, a jövőbeni utazások azonban átmenetileg akadozhatnak, a cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy az utasokat ne érje anyagi kár.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt, köztük több mint 150 ezer brit, 140 ezer német, 10 ezer francia és közel 17 ezer svéd  állampolgár. A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben.  A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) hozzákezdett a Thomas Cook külföldön tartózkodó, 160 ezer brit utasa hazaszállításának megszervezéséhez.

A Földközi-tenger térségében százezernél jóval több turista rekedt, a görög szállodatulajdonosok aggódnak kinnlevőségeik miatt, és az idegenforgalmi minisztérium már dolgozik egy terven, amelynek segítségével ellensúlyozni tudják a pénzügyi veszteségeket. Cipruson helyi sajtóinformációk szerint a szállodák vesztesége elérheti az 50 millió eurót is, Törökország pedig hiteltámogatást nyújt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ügymenetét visszavetik a történtek.

A Baleár-szigetekért felelős regionális miniszter úgy fogalmazott, hogy a történtek „nagyon kemény csapást” mérnek Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera turizmusára. A Thomas Cook Airlines Scandinavia azonnali hatállyal leállította a Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba induló, illetve onnan érkező járatait. A Bravo Tours dán utazási iroda jelezte, hogy megpróbál segíteni a külföldön rekedt turisták hazaszállításában, felajánlja a charterjáratain elérhető üres helyeket. A tunéziai szállodáknak júliusról és augusztusról még 60 millió euróval tartozik a Thomas Cook. Az utazási iroda egyiptomi partnere, a Blue Sky Group közlése szerint 25 ezer foglalást töröltek a 2020 áprilisáig terjedő időszakra.

A Thomas Cook leányvállalatai közül az orosz, a holland, a belga és a lengyel utazási iroda is folytatja működését.

A Thomas Cook hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küzdött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. Az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak.

A Thomas Cook brit utasainak hazaszállítása a brit kormány becslése szerint 100 millió fontba kerül, kétszer annyiba, mint a Monarch brit légitársaság csődje után végrehajtott hasonló művelet.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított, világszerte 22 ezer alkalmazottat foglalkoztató utazási iroda, amelynek 94 repülőgépből álló saját légitársasága is van, hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett.