Gazdaság

Varga Mihály: Augusztus 31-ig tolódhat ki az adategyeztetési határidő

A Magyar Bankszövetség arra kérte a kormányt, hogy tolják ki a kötelező banki adategyeztetést határidejét. 

Varga Mihály: Augusztus 31-ig tolódhat ki az adategyeztetési határidő
A Javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél-átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet
Fotó: Hegedüs Róbert

Ahogy már megírtuk a hazai pénzintézetek mindegyike felhívta valamilyen formában a figyelmet arra, hogy az ügyfeleiknek át kell esniük egy úgynevezett átvilágításon, ami a gyakorlatban adategyeztetést, az okmányok bemutatását, valamint egy nyilatkozat aláírását jelenti, miszerint az ügyfél nyilatkozik arról, közszereplőnek minősül-e. Mint ismert, a banki azonosí­­tást a tavalyelőtt életbe léptetett pénzmosás elleni törvény írja elő, az egyes pénzintézetek pedig egységesen tesznek eleget a szabályozásnak, de vannak olyan ügyfelek és bankok, ahol nem szükséges a személyes megjelenés.

A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek -Varga Mihály pénzügyminiszter péntek délután nyújtotta be az Országgyűlésnek a módosító javaslatot.

Varga Mihály pénzügyminiszter a javaslatban kiemeli, hogy az elmúlt időszak sajtó és egyéb jelzései alapján úgy tűnt, hogy a határidőt a hitelintézetek nem teljesítették. Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyar Bankszövetség erre irányuló jelzést küldött, amely szerint a 2019. június 26-i határidőre az ügyfelek érzékelhető százaléka nem kerül azonosításra. Ennek okán a Javaslat módosítja ezen rendelkezést és 2019. augusztus 31-ig meghosszabbítja a már meglévő ügyfélkör esetében az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására előírt határidőt. Ezen új határidő a nagyszámú érintettség miatt biztosíthatja a Pénzügyminiszter. ezen rendelkezésének megfelelő végrehajtását.

Továbbá a javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél-átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezetnek, mely szerint a szolgáltatók a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatják azon ügyfeleiket, akik esetében a meghatározott ügyfél-átvilágítás még nem történt meg egyáltalán vagy teljeskörűen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom