Gazdaság

Ősztől működik a norvég pilótaképző központ Sármelléken

A szükséges négyszemélyes kisgépeket már megrendelték Ausztriában, ősztől pedig megkezdődik a norvég beruházással megvalósuló pilótaképzés Sármelléken, a Hévíz-Balaton Airporton - közölte a hévízi önkormányzat pénteken

Ősztől működik a norvég pilótaképző központ Sármelléken
A szükséges négyszemélyes kisgépeket már megrendelték Ausztriában
Fotó: MH

A közlemény szerint Papp Gábor, a sármelléki repteret működtető Hévíz polgármestere, Kepli József János alpolgármester és Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport igazgatója a napokban a 15 millió eurós beruházással induló pilótaképzés egyik központjában, Oslóban tett látogatást. 

Április végén Szijjártó Péter külügyminiszter és Stig Eyde, a norvég tulajdonú Közép-európai Légiközlekedési Klaszter (CEAC) elnöke jelentette be, hogy a CEAC partnerével, az ugyancsak norvég Pilot Flight Academyvel pilótaképző központot hoz létre a sármelléki repülőtéren. Itt alakítják ki a szükséges hangárokat, oktatási létesítményeket, szálláshelyeket és a szimulátorközpontot. 

Az oslói tárgyalások során Hévíz képviselői találkoztak Stig Eyde-del, és ellátogattak a Pilot Flight Academy központjába, Sandefjordba. A pilótaképző központban Frode Granlund tulajdonos, ügyvezető a kollégáival bemutatta mindazokat a létesítményeket - a pilótaképző központot, a tantermeket, a szimulátorszobákat, a kollégiumot, a hangárokat és a gyakorlógépeket -, amelyek a tervek szerint a Hévíz-Balaton Airporton is helyet kapnak - közölte a hévízi önkormányzat.

A korábbi közlés szerint a képzések novemberben indulnak, a beruházás keretében a tervek szerint két éven belül az új hévízi akadémiának 300 diákja és 80 alkalmazottja lesz. Az akadémia közvetlenül légitársaságok részére fog pilótákat képezni.

Kapcsolódó írásaink