Gazdaság

Szijjártó Péter: Magyarország felkészült az energiabiztonsági kihívásokra

Magyarország felkészült az energiabiztonsági kihívásokra, a jövő évtől fellépő bizonytalanságok kezelése érdekében új megoldásokra és új szállítási útvonalakra lesz szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a belgrádi regionális energiabiztonsági fórumon.

Szijjártó Péter: Magyarország felkészült az energiabiztonsági kihívásokra
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitó beszédet mond a belgrádi regionális energiabiztonsági konferencián
Fotó: MTI/Burger Zsolt

Felszólalásában rámutatott, Közép-Európában az energiaellátáson belül a gázellátás játssza a legfontosabb szerepet, az utóbbi években mégis kevés örömre okot adó fejlemény történt. „A jövő esztendő igazi vízválasztó lesz ebben a tekintetben” - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Elmondta, a jövő évtől olyan bizonytalanságok merülhetnek fel, amelyek az egész térségre hatással lesznek. Kifejtette, hogy 2020-tól bizonytalan, hogy a Közép-Európai térség Ukrajnán keresztül kaphat-e orosz gázt, ennél fogva pedig új megoldások és új szállítási útvonalak után kell nézni.

Amikor energiabiztonságról van szó, négy elvet kell tiszteletben tartani: az energiabefektetési kérdéseket a közép- és délkelet-európai országok érdekeivel összhangban kell meghozni, fel kell számolni a kettős mércét, egy-egy országnak kell döntenie arról, hogy milyen legyen az energiaforrások összetétele, illetve szükség van az eurázsiai együttműködésre - hangoztatta beszédében a külgazdasági és külügyminiszter.

„Magyarország felkészült az előtte álló kihívásokra” - szögezte le, például Oroszországgal olyan megállapodást kötött, amelynek értelmében 2020-ban biztosított lesz Magyarország gázellátása, hosszú távon azonban újabb szállítási útvonalakra és szállítási forrásokra van szükség.

vDragica Sekulic montenegrói gazdasági miniszter (b2), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4), Temenuzska Petrova bolgár energetikai miniszter (b5), Anton Anton román energetikai miniszter (j2), Aleksandar Antic szerb bányászati és energetikai miniszter (j4) és Petar Dokic, Bosznia-Hercegovina energetikai minisztere egyeztetést tart a belgrádi regionális energiabiztonsági konferencia előtt
Dragica Sekulic montenegrói gazdasági miniszter (b2), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4), Temenuzska Petrova bolgár energetikai miniszter (b5), Anton Anton román energetikai miniszter (j2), Aleksandar Antic szerb bányászati és energetikai miniszter (j4) és Petar Dokic, Bosznia-Hercegovina energetikai minisztere egyeztetést tart a belgrádi regionális energiabiztonsági konferencia előtt
Forrás: MTI/KKM/Burger Zsolt

Jelenleg kizárólag a szövetségeseken múlik, hogy Magyarország képes lesz-e gázt importálni új forrásokból és új útvonalakon - tette hozzá. „Horvát barátainkon múlik, hogy megépítik-e végre az LNG-kikötőjüket, illetve egy amerikai és egy osztrák cég gazdasági döntésén múlik, hogy a romániai gázmezőkből kitermelik-e az ott fellelhető gázmennyiséget. Ha egyik sem történik meg - márpedig nagyon régóta késlekednek ebben az ügyben -, akkor Magyarország számára nem marad más megoldás, mint hogy a déli gázszállítási útvonal fejlesztésére koncentráljon, amelyen szintén orosz gáz érkezik ebbe a térségbe Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül” - részletezte Szijjártó Péter.

Mint mondta: Magyarország a szükséges technikai lépéseket meghozta annak érdekében, hogy 2021-től 6 milliárd köbméter, 2022-től pedig 10 milliárd köbméternyi gázt tudjon déli irányból Szerbián keresztül beszerezni. „Kikérjük magunknak, hogy bárki is orosz projektnek nyilvánítsa ezt a déli gázszállítási útvonalat tekintettel arra, hogy az abban résztvevő négy ország közül három tagja a NATO-nak, kettő pedig az Európai Uniónak” - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, majd úgy folytatta: Magyarország ezt igazi európai érdeknek tartja.

A szükséges kapacitáslekötési eljárás a szerb-magyar határátmenetre vonatkozólag már megindult, és ennek nyilvános fázisa, a vállalatok valós kapacitáslekötései szeptemberben várhatók.

„Amikor hazánk energiaellátásáról van szó, akkor a magyar kormány kizárólag a magyar nemzeti érdeket mérlegeli, hiszen számunkra az energiaellátás biztonsága nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdés is egyben” - fűzte hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter hétfőn Belgrádban a régió aktuális energiapolitikai helyzetéről tárgyalt Aleksandar Antic szerb bányászati és energetikai miniszterrel, Anton Anton román energetikai miniszterrel, Dragica Sekulic montenegrói gazdasági miniszterrel, Temenuzska Petkova bolgár energetikai miniszterrel, valamint Petar Djokiccsal, a boszniai Szerb Köztársaság energetikai miniszterével.

Kapcsolódó írásaink