Gazdaság

Országszerte 600 kilométer új út épül

A jelenlegi európai uniós költségvetési időszakban 600 kilométer új út építése történik meg az országban, több mint 200 kilométernyi utat pedig bővítenek, felújítanak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Országszerte 600 kilométer új út épül
Az útépítéseket és fejlesztéseket több mint 50 százalékban magyar költségvetési forrásból valósítják meg
Fotó: MH

Tóth Péter a 14. regionális közlekedési konferencián tartott nyitóelőadásában azt mondta, hogy az útépítéseket és fejlesztéseket - beleértve a mintegy 450 kilométernyi gyorsforgalmi útépítést is - több mint 50 százalékban magyar költségvetési forrásból valósítják meg.

A komplex útjavítási program keretében 100 milliárd forint értékű projekt indult el, a felújítások jelenleg is folynak. A Magyar falu program keretében pedig évi 50 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a forrásból mintegy 430 kilométer mellékút-hálózat ütemezett felújítása folyik az ötezer lakosúnál kisebb településeken - sorolta a helyettes államtitkár.

Tóth Péter beszélt a vasúti fejlesztésekről is, ennek keretében a Budapestet a százezer lakosúnál nagyobb megyei jogú városokkal összekötő vonalakon 120-160 kilométer óránkénti sebességet elbíró vasúti pályát, a többi megyei jogú város és a főváros között pedig 100-120 kilométerrel terhelhető pályát alakítanak ki annak érdekében, hogy a vasúti szállítás versenyképes legyen a közútival. Hozzátette: 2018 és 2023 között 600 kilométer vasútipálya-felújítás fejeződik be.

A kiemelt infrastruktúra fejlesztések közül megemlítette a Budapest-Belgrád vasútvonalat, a Debrecen észak-nyugati gazdasági övezetet, a Paksot érintő Közép-Duna-menti térséget és a zalaegerszegi tesztpályához kapcsolódó közlekedési infrastruktúra fejlesztéseket.

Folyamatban van a visegrádi országokat összekötő nagysebességű vasutak előkészítése, a hazai intermodális csomópontok felülvizsgálata, a Duna hajózhatóságának, illetve a regionális repülőterek fejlesztésének előkészítése is - ismertette Tóth Péter.

A konferencia megnyitását megelőzően Debrecen térségének közösségi közlekedésfejlesztéséről hatoldalú együttműködési megállapodást írtak alá az ITM, az önkormányzat, és négy közlekedési szolgáltató - MÁV Zrt., MÁV-START Zrt., DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. - képviselői. Ennek kapcsán a közlekedési helyettes államtitkár mérföldkőnek nevezte, hogy Budapest után Debrecenben is elindulnak a pilot-programok, és megvalósulhat a menetrend és a tarifa összehangolása.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: az elmúlt 15 évben 55 ezerről 95 ezerre nőtt a gépjárművek száma Debrecenben, s olyan gazdasági növekedés indult el, amely tovább növeli a településen élők és dolgozók számát. Jelenleg 700 hektáron folyik ipari célú területek kialakítása a városban, ahol néhány éven belül több mint tízezren fognak dolgozni,újabb feladatok elé állítva a helyi közösségi közlekedést.

Az alpolgármester üdvözölte a közlekedési szolgáltatók együttműködését, amelynek eredményeként a közlekedés minőségének a javulását is várják. Az önkormányzat saját forrásból is hozzájárul a közlekedési körülmények javításához. Ezek között említette 53 belvárosi csomópont átalakítását, és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését.

A kétnapos debreceni regionális közlekedési konferencia résztvevői egyebek mellett áttekintik a közlekedési rendszerekben rejlő együttműködési lehetőségeket, a gazdaságfejlesztés hatását a régió közlekedésére, illetve a kommunikáció és a közlekedés összefüggéseit.

Kapcsolódó írásaink