Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött a magyar és a koreai közlekedési intézet

A járműipar és az elektromobilitás területére kiterjedő tudományos együttműködési megállapodást kötött a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) és a Koreai Közlekedési Intézet (KOTI) hétfőn Budapesten.

Együttműködési megállapodást kötött a magyar és a koreai közlekedési intézet
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b3) és O Dzse Hak, a Koreai Közlekedési Intézet (KOTI) elnöke (j2) megbeszélést folytatott a KTI és a koreai nagykövetség Smart Mobility for Smart City Seminar című konferenciáján
Fotó: MTI/Mónus Márton

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a KTI és a koreai nagykövetség által rendezett „Smart Mobility for Smart City” elnevezésű konferencián felidézte: Magyarország és a Koreai Köztársaság idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30 évfordulóját. A két ország kapcsolatait a tanácskozáson aláírt megállapodással még tovább fejlesztik: a magyar és a koreai közlekedési intézet a járműipari, elektromobilitási és az okosvárosok témákban dolgozik majd együtt - mondta.

Felidézte, egy hete adták át a ZalaZone Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya első ütemét. Szavai szerint a pályán közös kutatásokat tudnak végezni az aláírt megállapodásban rögzítetteknek megfelelően.

Kitért arra, hogy a jelenleg is zajló mobilitási forradalomban az egyik legnagyobb kihívás az autók meghajtása. A koreai cégek magyarországi befektetései erre is fókuszálnak, Korea világelső az elektromos autók technológiájában - mondta. Szólt arról is, hogy az önvezető járművek alkalmazása ma már nem jelent technológiai kihívást, sokkal inkább jogi és erkölcsi kérdésekre kell választ találni.

Erb Szilvia, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) ügyvezetője és O Dzse Hak, a Koreai Közlekedési Intézet (KOTI) elnöke együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá
Erb Szilvia, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) ügyvezetője és O Dzse Hak, a Koreai Közlekedési Intézet (KOTI) elnöke együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá
Fotó: MTI/Mónus Márton

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság nagykövete azt emelte ki, hogy Korea és Magyarország támogatják egymást a smart mobility jövőjében. Az együttműködésnek ez az új területe megerősíti a kétoldalú kapcsolatokat a következő 30 évben, Korea és Magyarország a legjobb partnerek lesznek a 4. ipari forradalomban - tette hozzá. Elmondta, hogy részt vett a zalaegerszegi tesztpálya avatásán. A két ország gazdasági együttműködése számos területen elmélyült, Korea Magyarország 2. legfontosabb befektetője lett. A két ország kereskedelmi forgalma 2018-ban 40 százalékkal, 2,7 milliárd dollárra emelkedett egy év alatt - ismertette.

Korea versenyképes a technológiák piacképessé tételében, Magyarország a kutatás-fejlesztésben erős - mondta, hozzátéve: a két ország nem versenytárs, hanem kiegészítik egymást.

L. Simon László országgyűlési képviselő, a parlament Magyar-Dél-Koreai Baráti Tagozatának elnöke is azt emelte ki, hogy az idei évben ünnepelik a két ország diplomáciai kapcsolatainak 30. évfordulóját. A két ország kapcsolatai az elmúlt években dinamikusan fejlődtek, politikai-gazdasági-kulturális területen egyaránt elmélyültek - mondta.

Kapcsolódó írásaink