Gazdaság

Száztíz új munkahelyet teremt a Drenik Hungary Kft. beruházása Szolnokon

Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. 8 milliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szolnokon.

Száztíz új munkahelyet teremt a Drenik Hungary Kft. beruházása Szolnokon
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Drenik Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a cég szolnoki üzemében 2019. május 9-én
Fotó: MTI/Mészáros János

Szijjártó Péter elmondta: a beruházáshoz a kormány egymilliárd 360 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít.

Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően a gyár termelési kapacitása megduplázódik. 

A vállalat termékeit innentől kezdve Romániába, Szlovákiába és a térség más országaiba is szállítják majd - közölte.

A miniszter elmondta: a beruházás hozzájárul a magyar papíripar termelési értékének további növekedéséhez, amely tavaly 11 százalékkal 526 milliárd forint fölé nőtt, és az idén az első két hónapban 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Az ágazatban 2019 februárjában az alkalmazottak száma több mint 20 százalékos emelkedés után mintegy 16 500-ra emelkedett - tette hozzá.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a beruházással még szorosabbra fűzi Magyarország a szövetséget Szerbiával, szavai szerint soha korábban nem tapasztalt jó viszonyt sikerült kialakítani a szomszédos országgal.

A magyar-szerb kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok tovább bővülnek, tavaly Magyarország és Szerbia kétoldalú kereskedelmi forgalma minden korábbi rekordot megdöntött, elérte a 2,5 milliárd eurót, azon belül is a magyar kivitel meghaladta az 1,6 milliárd eurót - jegyezte meg a miniszter.

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország sikerének egyik fő alapját a megyeszékhelyek adják. 

Szolnok az egyik példa erre, ahol tavaly tavasszal kapta meg az építési engedélyt a svájci központú Stadler vasúti járműcsoport, 2018 őszén avatták fel a Béres Gyógyszergyár Zrt. új épületét és a negyedik ipari forradalom kihívásainak megfelelő kapacitásbővítő beruházást indít a spanyol Segura - mondta.

A beruházások három fontos feltétele adott Magyarországon: itt a legalacsonyabb az adók az Európai Unióban, adott a szakképzett a munkaerő és egyre fejlettebb az infrastruktúra. Örömteli, hogy 2019 végére Ceglédig jut az M4-es gyorsforgalmi út. Jövő őszre már Budapesttől Abonyig, 2021 végéig Törökszentmiklósig készül el az M4-es - tette hozzá.

A politikus megemlítette, hogy a szolnoki beruházásoknak is köszönhetően kimagasló ütemben erősödött 2018-ban a magyar gazdaság, 5 százalékos volt a GDP növekedési üteme. 

A foglalkoztatottak 4,5 milliós száma komoly stabilitást ad a magyar gazdaságnak. Kilenc év alatt 820 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, és "nincs megállás", ahogyan azt világosan mutatják a szolnoki fejlesztések is - jelentette ki.

Nebojsa Dordević, a Drenik Hungary Kft. tulajdonosa elmondta: három év múlva 19 ezer négyzetméteres raktár és 6 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épül új gépsorral. 

Az elkövetkező három évben az évi 20 ezer tonnás papírgyártásukat megkettőzik, és az előállított alapanyag feléből saját készterméket gyártanak majd. 

A tervek szerint a termelési kapacitás eléri majd a napi 450 tonnát - mondta.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a kft.-nél jelenleg 92 ember dolgozik, akik főként a papíriparban jelentős tapasztalattal rendelkező szolnoki lakosok. Hozzátette: a munkaerőigényhez képes alkalmazkodni a képzés.

A nyilvános cégadatok szerint a Drenik Hungary Kft. értékesítésének nettó árbevétele csaknem 6,5 milliárd forint, adózott eredménye több mint 431 millió forint nyereség volt 2017-ben.

A Drenik Hungary Kft. a belgrádi DRENIK ND D.o.o cég leányvállalataként 2015 szeptemberétől működik a Szolnoki Ipari Park területén. Az anyavállalat több mint ötszáz embert foglalkoztat, és Délkelet-Európa egyik legjelentősebb papírgyártó cégévé nőtte ki magát. A vállalat cellulóz alapú alappapírgyártása havonta meghaladja az 1800 tonnát, ebből 1200 tonnát késztermékké alakítanak át. 

Célkitűzéseik között szerepel, hogy a vállalatuk működése minden tekintetben megfeleljen az Európai Unió és Magyarország szabályainak, elvárásainak. Kiemelten kezelik az ISO-szabványok teljes körű bevezetését. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő technológiák elsajátítására és alkalmazására. 

Kapcsolódó írásaink