Gazdaság

Szijjártó Péter a Gazprom igazgatótanácsának elnökével tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadta Viktor Zubkovot, a Gazprom igazgatótanácsának elnökét, Oroszország volt miniszterelnökét - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerda este.

Szijjártó Péter a Gazprom igazgatótanácsának elnökével tárgyalt
Viktor Zubkov, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog a minisztériumban
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

A közlemény szerint a megbeszélést követően Szijjártó Péter elmondta: az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője bizonytalan, ezért a Gazprommal megállapodtak arról, hogy a jövő évben szükségessé váló földgázmennyiség egy részét az orosz vállalat már idén leszállítja Magyarországra. Az erről szóló tárgyalások jól haladnak, így a magyar ipari és lakossági ellátást biztosító szerződés hamarosan aláírhatóvá válik - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: a Gazprom tavaly minden eddiginél több, 202 milliárd köbméter gázt szállított Európának, eközben pedig csúcsot döntöttek a Németországba irányuló szállítások is, amelyek egy év alatt 9,5 százalékkal nőttek. Az infrastruktúrából és a világpiaci árak alakulásából fakadó realitás az, hogy Oroszország a jövőben is Európa első számú beszállítója marad - emelték ki.

Magyarország gázfogyasztása megközelíti az évi 10 milliárd köbmétert, ezért az az érdekünk, hogy egy kiszámítható, az energiaellátásunk biztonságát garantáló együttműködést tartsunk fent a Gazprommal - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom