Gasztro
Milyen lehetett a a dinoszauruszhús íze?
Több tízmillió év telt el aközött, hogy az utolsó dinoszaurusz kihalt és az első ember megjelent bolygónkon

Több tízmillió év telt el aközött, hogy az utolsó dinoszaurusz kihalt és az első ember megjelent bolygónkon, a két faj csak a filmekben és mesékben találkozhatott egymással. Emiatt pedig az egyik soha nem is fogyasztotta el a másikat, így mi sem tudjuk, hogy milyen ízű volt a dinoszauruszok húsa, és egyáltalán meg tudnánk-e emészteni? Az Iflscience cikke szakértők bevonásával próbálta megválaszolni ezt a különös kérdést, amelyet a Házi Patika szemlézett.
Egyáltalán ehető lenne a dinoszauruszok húsa?
Erre a kérdésre a paleontológusok viszonylag magabiztos választ tudnak adni. Ennek alapja pedig az, hogy a dinoszauruszok (nagyon) távoli leszármazottai máig velünk élnek: a védett hüllők, madarak és krokodilok mind az „uralkodó hüllők” (Archosauria) csoportjába tartoznak, ezeket pedig a világ több pontján a mai napig fogyasztjuk. Az ismert paleontológus, Steve Brusatte ezért azt mondja: „Biztos vagyok benne, hogy a dinoszauruszhús a mai ember számára is fogyasztható lenne, és az eltérő fajok más-más ízvilágot képviselnének.”
Persze a feltételezések bőven hordoznak bizonytalanságot, hiszen például nem tudunk megenni minden ma élő madárfajt sem. Bizonyos típusok mérgező anyagokat halmoztak fel az étrendjük révén (mint a New Guineai madarak egyes alfajai), így ezek nem fogyaszthatóak az ember számára.
A második, és talán érdekesebb kérdés: Milyen lett volna az íze? Brusatte felhívja a figyelmet arra, hogy a mai ember azon növényevő állatok húsát tartja a legízletesebbnek, amelyek nagy mennyiségű fát, levelet, füvet fogyasztanak – vagyis nem ragadozók. Eszerint egy olyan növényevő dinoszaurusz, mint a Stegosaurus, vagy a jól ismert Triceratops, valószínűleg különösen jó választás lett volna az íz szempontjából. Ezzel szemben egy olyan ragadozó, mint például a T. rex vagy a velociraptor húsa valószínűleg kellemetlenebb ízű.
A stuccra és a krokodilra emlékeztetnének
Egy másik forrás, a Discover Magazine, ennél is tovább megy: leírja, hogy egyes aktívabb dinoszauruszok húsa valószínűleg olyan lehetett, mint az emué vagy struccé, míg a lassabb életmódú növényevők húsa inkább a krokodiléhoz vagy akár a sertéséhez is hasonlíthatott volna.
Fontos ugyanakkor kiemelni: a leírtak mindegyike pusztán spekuláció, hiszen az ismereteink is viszonylag korlátozottak arról, milyen volt a világ 65 millió évvel ezelőtt. Nem tudjuk példéul azt sem, hogy milyen növények borították akkor a bolygót – ezek ugyanis alapvetően befolyásolhatják, hogy fogyasztható lenne-e számunkra egy akkor élt állat.
