Gasztro
Együk vagy ne együk a paprika magját?
Négy érv a fogyasztása mellett

Sokféle ételhez használunk paprikát, így főzés közben gyakran felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon mindenképpen ki kell-e dobni a zöldség magjait, vagy akár meg is ehetnénk azokat? Erre a dilemmára próbált választ adni egyik Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer – mutatjuk, mire jutottak.
Dobjuk ki vagy nyugodtan megehetjük a paprikamagot?
„Egészségi szempontból a paprikamagok alkalmankénti fogyasztása nem jelent problémát. Általában kisgyermekek esetében is biztonságos, amennyiben ügyelünk a fulladás elkerülésére” – idézte Hannah Zeysig, a német Fogyasztóvédelmi Központ munkatársának szavait az ÖkoTest cikke. Mint írták, a paprikamag nem mérgező és nem is egészségtelen, egyes kutatások szerint ráadásul értékes anyagokat, például rostokat, antioxidánsokat és telítetlen zsírsavakban gazdag olajokat is tartalmaz – igaz, csupán kis mennyiségben – írta meg a hazipatika.com.
Az elszíneződött magokkal azonban jobb óvatosnak lenni. „A színváltozás többnyire természetes érési folyamat, hidegkárosodás vagy helytelen tárolás következménye, így ha maga a paprika nem sérült vagy foltos, akkor a sötét színű paprikamagokat is bátran megehetjük. Ha azonban a magok puhák, dohos szagúak vagy penészesek, az már intő jel, vagyis ilyen esetben jobb, ha a paprikát már nem használjuk fel” – figyelmeztettek a szakértők.
Négy érv a paprikamagok fogyasztása mellett
- Jó rostforrás, aktívan támogatja az emésztést, megelőzi a székrekedést és a fogyásban is segíthet.
- Szerepet játszik az egészséges bélflóra fenntartásában.
- Karotinoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságuk révén segíthetnek a gyulladások csökkentésében, az immunrendszer erősítésében, sőt, akár a rákmegelőzésben is.
- Telítetlen zsírsavakban is gazdag, így számos betegség megelőzésében játszik szerepet. Ide tartoznak a szív- és érrendszeri és egyes neurológiai, valamint daganatos betegségek.