Gasztro

Sajt, ami javítja a memóriát

Japán tudósok szerint

Egy japán laboratórium kutatói egereket etettek camembert sajttal, és felfedezték, hogy az pozitív hatással van a tanulásra és a kognitív funkciókra. A Hi-Tech.Mail csatorna arról számol be, hogy az amidok – a zsírsavak erjedése során keletkező vegyületek – felelősek ezekért a folyamatokért.

Sajt, ami javítja a memóriát
képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A Penicillium camemberti fehér nemespenész elősegíti a zsírsavak változását, és termékeik ezt követően pozitív hatással vannak az idegsejtek növekedésére és helyreállítására, a kapcsolatok kialakulására és a memória javulására.

Ez a felfedezés ígéretesnek tekinthető az idősebb felnőttek egészsége szempontjából, akiknél nagy a kognitív problémák kockázata.

Az egerek két kontrolltesztben – tárgyfelismerésben és tárgyhely-meghatározásban – is kiemelkedő teljesítményt mutattak. Mindkét kísérletben a tudósok feljegyezték az egerek viselkedését, a tárgyak helyettesítésére adott reakcióikat és döntéshozatali sebességüket.

Minden teszt sikeresen teljesített. Ezért érdemes megjegyezni, hogy a camembert sajtban található amidok javítják a térbeli orientációt és elősegítik az emlékezetért felelős idegi kapcsolatok kialakulását.

A tudósok az egerek agyának kémiai összetételét is vizsgálták, különös figyelmet fordítva a hippocampusra, a tanulásért és az emlékezésért felelős területre. Molekuláris vizsgálatok megerősítették, hogy a sajt erjesztésével nyert anyagok fokozhatják a szinaptikus plaszticitást és serkenthetik a neurogenezist.

Természetesen túl korai lenne még ezen anyagok emberi agyra gyakorolt ​​​​pozitív hatásairól beszélni. Ráadásul a tanulmányt rövid idő alatt végezték. Ez azonban további kísérletek lehetőségét nyitja meg az agy egészségét támogató élelmiszerekkel.