Gasztro
Sajt, ami javítja a memóriát
Japán tudósok szerint

A Penicillium camemberti fehér nemespenész elősegíti a zsírsavak változását, és termékeik ezt követően pozitív hatással vannak az idegsejtek növekedésére és helyreállítására, a kapcsolatok kialakulására és a memória javulására.
Ez a felfedezés ígéretesnek tekinthető az idősebb felnőttek egészsége szempontjából, akiknél nagy a kognitív problémák kockázata.
Az egerek két kontrolltesztben – tárgyfelismerésben és tárgyhely-meghatározásban – is kiemelkedő teljesítményt mutattak. Mindkét kísérletben a tudósok feljegyezték az egerek viselkedését, a tárgyak helyettesítésére adott reakcióikat és döntéshozatali sebességüket.
Minden teszt sikeresen teljesített. Ezért érdemes megjegyezni, hogy a camembert sajtban található amidok javítják a térbeli orientációt és elősegítik az emlékezetért felelős idegi kapcsolatok kialakulását.
A tudósok az egerek agyának kémiai összetételét is vizsgálták, különös figyelmet fordítva a hippocampusra, a tanulásért és az emlékezésért felelős területre. Molekuláris vizsgálatok megerősítették, hogy a sajt erjesztésével nyert anyagok fokozhatják a szinaptikus plaszticitást és serkenthetik a neurogenezist.
Természetesen túl korai lenne még ezen anyagok emberi agyra gyakorolt pozitív hatásairól beszélni. Ráadásul a tanulmányt rövid idő alatt végezték. Ez azonban további kísérletek lehetőségét nyitja meg az agy egészségét támogató élelmiszerekkel.