Életmód
Váratlan módon befolyásolja a napi kávéfogyasztás a májat
A Harvard kutatói szerint

Egy 2021-es, a BMC Public Health folyóiratban megjelent tanulmány a krónikus májbetegségek prevalenciáját és halálozási arányát vizsgálta több ezer kávéfogyasztó és nem kávéfogyasztó körében. A kávéfogyasztóknál kisebb valószínűséggel diagnosztizáltak krónikus májbetegséget, vagy haltak meg emiatt egy körülbelül 10,7 éves időszak alatt, még akkor is, ha koffeinmentes, vagy normál kávét ittak.
Eközben egy 2021-es, a Nutrients folyóiratban megjelent áttekintés szintén pozitív összefüggést mutatott ki a kávéfogyasztás és a javuló máj egészsége között. Az áttekintés a kávé májfibrózisra (májszövet hegesedésére) gyakorolt hatását vizsgálta zsírmájbetegségben szenvedő felnőtteknél. A tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik kávét fogyasztottak, 35%-kal csökkent a „jelentős” májfibrózis kockázata.
Védelem a májrák és a szövetkárosodás ellen
A kávé segíthet megelőzni a májrák kialakulását. A Nutrition and Cancer folyóiratban 2023-ban megjelent áttekintés 32 tanulmány adatait vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a magasabb kávéfogyasztás a májrák alacsonyabb előfordulásához vezet.
A kávéban található bizonyos vegyületek jótékony hatással lehetnek a májra. Az International Journal of Molecular Sciences 2019-es áttekintése szerint a kahweol és a kafestol, amelyek egyaránt diterpéneknek nevezett kémiai vegyületek, megakadályozhatják a rákos sejtek fejlődését, valamint a daganatok érését a test különböző részein, beleértve a májat is. Valójában a Molecules folyóiratban 2022-ben megjelent áttekintés kifejezetten azonosította a kahweolt, mint amely képes gátolni a májráksejtek növekedését.
A paraxantin egy újabb kávévegyület, amely rokon a koffeinnel, és jótékony hatással lehet a májra. Egy 2011-es, Hepatology Research című folyóiratban megjelent tanulmány a paraxantin patkányokra gyakorolt hatását vizsgálta, és összefüggést talált a paraxantin bevitele és a májfibrózis csökkent kockázata között. Eközben egy 2023-as, Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány azt sugallta, hogy a paraxantin (és más, koffeintartalmú élelmiszerekben, például a kávéban található „xantin” vegyületek) terápiás enyhülést nyújthat azoknak, akiknek a mája nem működik hatékonyan.