Gasztro
Ezek a bogyók csak frissen ideálisak

Az eper és az erdei szamóca fagyasztva elveszíti ízének egy részét, de a fő „negatívumuk” más. Még ha kiolvasztja is a gondosan zacskóba csomagolt bogyókat, azok biztosan petyhüdtek és „duzzadtak” lesznek. Jobb, ha a maradékot pürévé daráljuk, mivel így könnyebb lesz felhasználni.
Valami hasonló történik a málnával, a meggyel és a cseresznyével, kivéve, ha lehetőség van a bogyókat sokkfagyasztásnak alávetni.
Az áfonya és a szeder kellemetlen meglepetés lesz. Felolvasztás után egészben nem fogjuk tudni felhasználni őket, mert azonnal elveszítik az alakjukat. A profi cukrászok számára ez komoly veszteség.
Azonban, ha azt tervezzük, hogy magunk használjuk föl, adjunk bogyókat a kompótokhoz és teákhoz, és akkor lényegtelenné válik a megjelenésük. A lényeg az, hogy mindig legyen otthon egy további vitaminforrás.