Gasztro

Az eper nyolc csodálatos egészségügyi előnye

Csökkenthetik a fájdalmat és a gyulladást

Jonathan Purtell okleveles táplálkozási szakértő beszélt a bogyó jótékony tulajdonságairól, jelentette a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.

Az eper nyolc csodálatos egészségügyi előnye
Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs, kiváló C-vitamin-forrás és gazdag antioxidánsokban is
Fotó: AFP/Food Collection/Mood4Food/Pierre Hussenot

Fenntartja a vércukorszintet. Alacsonyabb glikémiás indexe miatt az eper nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, mint néhány más élelmiszer. Kiváló vitaminforrás a cukorbetegek számára is.

Gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatással rendelkezik. Az eperben található antioxidánsok a C-vitaminnal kombinálva csökkenthetik a fájdalmat és a gyulladást olyan állapotokban, mint az osteoarthritis, és elősegíthetik a bőr gyógyulását.

Elősegíti a szív egészségét. Hetente legalább háromszori eperfogyasztás csökkenti a szívroham kockázatát. Az antocianinok (antioxidánsok), a flavonoidok és a kálium szintén normalizálhatja a vérnyomást.

Támogatja az egészséges immunrendszert. Az eperben található, nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszer sejtjeit, amelyek védik a szervezetet a vírusoktól és baktériumoktól.

Növeli a folsavszintet. Az eper folsavforrásként szolgálhat, amely fontos a szervezet DNS-ének fenntartásához.

Csökkentheti a rák kockázatát. Az eperben található antioxidánsok védelmet nyújthatnak a rák ellen. A táplálkozási szakértő szerint számos tanulmány kimutatta, hogy ezek a vegyületek csökkenthetik a gyulladást és a rákos sejtek terjedését.

Segít csökkenteni a koleszterinszintet. A bogyó napi fogyasztása akár tíz százalékkal is csökkentheti a teljes koleszterinszintet, és 13 százalékkal a „rossz” koleszterinszintet.

Javítja a kognitív képességeket. Egyes tanulmányok szerint a napi eperfogyasztás segíthet az agy egészségének megőrzésében, potenciálisan javítva a kognitív folyamatok sebességét és működését.

Kapcsolódó írásaink