Gasztro

Kétezer éves kínai rizsételt főztek újra

Sírban talált kézirat alapján

Egyetemi hallgatók egy csoportja egy kétezer éves, a Nyugati Han-dinasztia idejéből származó recept alapján alkotott újra egy kínai rizses ételt, életre keltve az ősi főzési hagyományokat, miután egy ritka kéziratot fedeztek fel egy sírban.

Kétezer éves kínai rizsételt főztek újra
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Aman Rochman

A Hunani Egyetem és a pekingi Kínai Mezőgazdasági Egyetem hallgatói által vezetett projekt célja annak megértése volt, hogyan készítették és ették az emberek az ókori Kínában az ételeket. Munkájuk középpontjában a Shi Fang kézirat állt, egy ősi szöveg, amelyet Vu Jang, egy magas rangú han tisztviselő sírjából ástak ki, akit a mai Yuanling megyében, Hunan tartományban temettek el.

A bambuszcédulás kézirat felvázolja, hogyan készítették el a rizst és más hozzávalókat a Han-dinasztia idején (Kr. e. 202–Kr. u. 8). Bár töredékes és elavult karakterekkel íródott, a szöveg értékes utalásokat kínál a korai kínai kulináris kultúrára.

Diákok hoznak ősi ételeket a modern konyhákba

„A »Hunani kulináris kultúra« kurzuson találkoztam először a Shi Fang kézirattal – mondta Luo Jiayi, a Hunan Egyetem hallgatója. – A nyugati Han-dinasztia korabeli rizsfőzés elmélyítette a hagyományos kínai kultúra gazdagsága és vonzereje iránti érdeklődésünket.”

A Yuelu Akadémia docense, Shi Jian által vezetett diákcsapatot kutatási, főzési, filmezési és tervezési csoportokra osztották. A diákok különböző tudományterületekről érkeztek, beleértve a történelmet, a filozófiát, a designt és az élelmiszer-tudományt. Együtt dolgoztak azon, hogy megfejtsék az ősi receptet, és a modern körülményekhez igazítsák.

A kihívások közé tartoznak a hiányzó lépések és az elavult szavak

Xiong Yuxuan, a kutatócsoport egyik hallgatója elmondta: „Sok bambuszcédula töredékes, és egyes ősi írásjelek jelentése az idők során megváltozott.” Elmagyarázta, hogy nincsenek feltüntetve főzési idők.

A kéziratban leírt rizshez illő rizsfajtát a csapat a Han-kori Hunanban termesztett fajtához hasonló fajtát választott. Az ősi jangőzölő helyett, amely ma már nagyon ritka, egy hagyományos, fából készült zengzi gőzölőt és agyagedényeket használtak, amelyeket még mindig használnak a vidéki falvakban.

Objektum doboz

A modern eszközök segítenek megőrizni az ősi ízeket

He Junxian mesterszakács irányításával a csapat finomította a kínai rizses étel elkészítési folyamatát. A People’s Daily szerint a rizst 30 percig áztatták, 20 percig gőzölték, lehűtötték, majd ismét vízben párolták 15 percig. Az eredmény puha, enyhén ruganyos rizs lett, enyhe textúrával és alacsonyabb cukortartalommal.

„A Han-korabeli technikák és a modern technológia ötvözése lehetővé teszi a diákok számára, hogy az ősi bölcsességre támaszkodjanak” – mondta Shi. He séf hozzátette, hogy ezek a technikák új fogásokat inspirálhatnak a mai éttermekben.

A projekt globális érdeklődést és jövőbeli terveket váltott ki – írta meg a GreekReporter.

Peter Brian Ditmanson, a Yuelu Akadémia amerikai professzora, miután megkóstolta az ételt, „vigasztaló ételnek” nevezte. Azt mondta, hogy a projektet olyan globális platformokon tervezi népszerűsíteni, mint a TikTok.

A rizstermesztés bölcsőjeként Kína mélyen kötődik a gabonaalapú hagyományaihoz. A rizstermesztés legkorábbi, tízezer éves nyomait Hunanban találták. Ma Kína lakosságának körülbelül 60 százaléka rizst fogyaszt alapvető élelmiszerként.

A rizsprojekt sikerén felbuzdulva a csapat most azt tervezi, hogy feltámasztja a Shi Fang kézirat további ételeit, köztük a csirkehúslevest és a párolt halat, hogy feltárja az ókori Kína tágabb étkezési kultúráját.

Kapcsolódó írásaink