Gasztro

Egy szósz, amely jó bélműködést eredményez és cukorbetegbarát

Otthon is elkészíthetjük

Egyre többen fogyasztjuk, ráadásul nem is tudjuk, milyen jót teszünk az egészségünknek. A tzatziki egy görög joghurtmártás, amely Délkelet-Európából és Törökországból származik.

Egy szósz, amely jó bélműködést eredményez és cukorbetegbarát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A mártogatós a 20. század környékén vált kiemelkedő előétellé. Bár a tzatziki könnyen beszerezhető az élelmiszerboltokban, otthon is könnyen elkészíthető. Bár a recept régiótól függően változik, a szósz és annak bármelyik változata egészségesnek számít. A tzatziki sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, és alacsony a szénhidráttartalma. Azonban bár a tzatziki alacsony szénhidráttartalmú, nem tartalmaz elegendő fehérjét. Ezért a tzatziki mellé fehérjében gazdag ételeket kell adni.

A tzatziki uborkából, fokhagymából, kaporból, olívaolajból, sóból és szűrt joghurtból áll. Díszítésként néha petrezselymet vagy diót is adhatnak hozzá. Mint sok ételnek, a tzatzikinek is vannak regionális változatai. A fő összetevők a teljes zsírtartalmú görög joghurt, a friss fokhagyma, a citromlé és az uborka. Adhatunk hozzá mentát, kaprot és olívaolajat is. Ha csökkenteni szeretné a zsírtartalmat és a kalóriatartalmat, a teljes zsírtartalmú görög joghurtot zsírszegényre cserélheti.

Egy evőkanál tzatziki 13,8 kalóriát és 0,593 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tehát kevesebb szénhidrátot és kalóriát kínál, így alkalmas a fogyáshoz. A tzatziki kevés zsírt tartalmaz, ezek a joghurtból, a tejből vagy növényi olajból származnak. Emellett kiváló vitaminforrás, például C-vitaminé, A-vitaminé és kalciumé.

A joghurt minden tzatziki recept fő összetevője, amely egy jótékony baktériumokat tartalmazó, probiotikumokban gazdag élelmiszer. Egy tanulmány szerint a joghurtot tartalmazó ételek növelik a jó baktériumok szintjét, miközben csökkentik a káros baktériumok számát. Egyensúlyba hozza a jó és a rossz baktériumokat. A kiegyensúlyozott baktériummennyiség megfelelő bélmozgást, jó bélműködést és jobb vastagbélműködést eredményez. Ezzel szemben az alacsony probiotikumszint a szervezetben elhízáshoz, ízületi gyulladáshoz, cukorbetegséghez és szabálytalan bélmozgáshoz vezethet. A megfelelő mennyiségű joghurt fogyasztása például oylan ételekben, mint a tzatziki, segít fenntartani a szükséges probiotikumszintet.

A tzatziki cukorbetegbarát, mivel alacsony szénhidrát- és cukortartalmú. Emellett jó mennyiségű kaprot is tartalmaz. A szakemberek szerint a kapor segíthet a vércukorszint csökkentésében. A kapor mint gyógynövény, olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkenthetik a vércukorszintet. Ennek eredményeképpen alkalmas hagyományos növényi gyógyszerként a cukorbetegség kezelésére. A hagyományos mediterrán tzatzikiszósz tökéletesen alkalmas alacsony szénhidráttartalmú, nem keményítőtartalmú zöldségek mellé mártogatósként. A cukorbetegek saláták, szendvicsek vagy wrapek összetevőjent is fogyaszthatják.

A tzatziki azon kevés mártogatósok egyike, amelyek más mártogatósokhoz képest alacsony zsírtartalmúak. Ha tehát diétázik, és szeretné kipróbálni a jellegzetes ízeket, választhatja a tzatzikimártást. De ha csak tzatziki mártogatóst fogyasztana, azzal nem elégítené ki a napi fehérjeszükségletét. Így párosítsa grillezett vagy sült csirkével, salátákkal, hogy egy fehérjedús étkezéssel teljesítse a napi fehérjeadagját.

A házi készítésű tzatziki segíti a fogyást, mivel egészséges összetevőket tartalmaz, nem pedig olcsó növényi olajokat. Egyes bolti tzatzikik azonban a joghurt mellett vagy helyett tejfölt vagy majonézt használnak, amely drámaian megnöveli a kalóriatartalmat. Ehelyett megpróbálhatja, hogy a tzatzikit leszűrt joghurttal, uborkával, fokhagymával, olívaolajjal, citrommal, fokhagymával és fűszernövényekkel készítse el, hogy a kalóriaszintet kordában tartsa.

A tzatzikit mi is elkészíthetjük, és akkor teljesen biztosak lehetünk benne, hogy milyen alapanyagokat tartalmaz.

Hozzávalók:

  • 500 g joghurt
  • 40 dkg uborka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kapor
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • fél teáskanál citromlé
  • só, bors ízlés szerint

Kapcsolódó írásaink