Életmód
Ételek, amik csökkenti a cukorbetegség és a rák kockázatát
Könnyen beépíthetőek a napi étrendünkbe

Mit tudunk a glutationról?
A glutation egy antioxidáns, amely számos növényi és állati termékben megtalálható, és döntő szerepet játszik a test különböző funkcióiban, beleértve a szövetek helyreállítását is. Antioxidánsként azonban fő előnye, hogy képes csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben.
Az oxidatív stressz akkor lép fel, ha túl sok szabad gyök van, ami károsíthatja a szervezet sejtjeit. Ez számos súlyos egészségügyi problémához vezethet, például rákhoz, vesebetegséghez, cukorbetegséghez és neurológiai rendellenességekhez, például Alzheimer-kórhoz.
Az antioxidánsok, például a glutation bevitelének növelése segíthet megelőzni ezeket a betegségeket és életeket menteni. Fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával csökken a szervezet glutation-termelő képessége, ezért előnyös, ha több, ebben az anyagban gazdag ételt fogyasztunk.
A glutation szintetizálódik a sejtekben, főleg a májban. A szervezet önállóan is képes előállítani, feltéve, hogy a szükséges aminosavak rendelkezésre állnak.
A glutationszintet csökkentő tényezők:
- feszültség
- fertőzések
- rossz táplálkozás
- alkoholfogyasztás
- méreganyagok (gyógyszerek, vegyszerek)
- öregedés
Milyen ételeket ajánlott enni?
A glutation számos növényi és állati termékben megtalálható. A magas kéntartalmú ételek fogyasztása szintén elősegítheti a glutation termelődését a szervezetben. Például:
- csirke
- tojás
- dióféléket
- kelbimbó
- karfiol
- spenót
- hüvelyesek
- avokádó
Néhány embernél mellékhatások jelentkezhetnek, például gyomorgörcs vagy puffadás.
Glutation-kiegészítők
Ha aggódik amiatt, hogy nem kap elegendő glutationt, vagy növelni szeretné annak szintjét az étrendjében, érdemes lehet megfontolni a kiegészítők szedését – tanácsolja az rbc.ua.
A tanulmány enyhe változásokat mutatott ki az oxidatív stresszben, amikor a résztvevők orális glutation-kiegészítőket szedtek. Mielőtt bármilyen változtatást eszközölne az étrendjén, konzultáljon orvosával.
Glutationt kell szednie kiegészítőként:
- ha az ember egészséges, megfelelően táplálkozik és nincs sok oxidatív stressze – a szervezet általában magától megbirkózik vele,
- de fokozott stressz, mérgezés, csökkent immunitás, intenzív sportolás, öregedés vagy bizonyos betegségek (pl. Parkinson-kór, krónikus fertőzések, májbetegségek) esetén – a kiegészítő hasznos lehet.