Életmód

Ételek, amik csökkenti a cukorbetegség és a rák kockázatát

Könnyen beépíthetőek a napi étrendünkbe

A glutationt tartalmazó termékek fokozhatják az antioxidánsok termelését, amely segíthet megelőzni a betegségek kialakulását. Ezért fontos, hogy az ilyen termékeknek feltétlenül szerepelniük kell az étrendünkben.

Ételek, amik csökkenti a cukorbetegség és a rák kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/Tiina & Geir

Mit tudunk a glutationról?

A glutation egy antioxidáns, amely számos növényi és állati termékben megtalálható, és döntő szerepet játszik a test különböző funkcióiban, beleértve a szövetek helyreállítását is. Antioxidánsként azonban fő előnye, hogy képes csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben.

Az oxidatív stressz akkor lép fel, ha túl sok szabad gyök van, ami károsíthatja a szervezet sejtjeit. Ez számos súlyos egészségügyi problémához vezethet, például rákhoz, vesebetegséghez, cukorbetegséghez és neurológiai rendellenességekhez, például Alzheimer-kórhoz.

Az antioxidánsok, például a glutation bevitelének növelése segíthet megelőzni ezeket a betegségeket és életeket menteni. Fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával csökken a szervezet glutation-termelő képessége, ezért előnyös, ha több, ebben az anyagban gazdag ételt fogyasztunk.

A glutation szintetizálódik a sejtekben, főleg a májban. A szervezet önállóan is képes előállítani, feltéve, hogy a szükséges aminosavak rendelkezésre állnak.

A glutationszintet csökkentő tényezők:

  • feszültség
  • fertőzések
  • rossz táplálkozás
  • alkoholfogyasztás
  • méreganyagok (gyógyszerek, vegyszerek)
  • öregedés

Milyen ételeket ajánlott enni?

A glutation számos növényi és állati termékben megtalálható. A magas kéntartalmú ételek fogyasztása szintén elősegítheti a glutation termelődését a szervezetben. Például:

  • csirke
  • tojás
  • dióféléket
  • kelbimbó
  • karfiol
  • spenót
  • hüvelyesek
  • avokádó

Néhány embernél mellékhatások jelentkezhetnek, például gyomorgörcs vagy puffadás.

Glutation-kiegészítők

Ha aggódik amiatt, hogy nem kap elegendő glutationt, vagy növelni szeretné annak szintjét az étrendjében, érdemes lehet megfontolni a kiegészítők szedését – tanácsolja az rbc.ua.

A tanulmány enyhe változásokat mutatott ki az oxidatív stresszben, amikor a résztvevők orális glutation-kiegészítőket szedtek. Mielőtt bármilyen változtatást eszközölne az étrendjén, konzultáljon orvosával.

Glutationt kell szednie kiegészítőként:

  • ha az ember egészséges, megfelelően táplálkozik és nincs sok oxidatív stressze – a szervezet általában magától megbirkózik vele,
  • de fokozott stressz, mérgezés, csökkent immunitás, intenzív sportolás, öregedés vagy bizonyos betegségek (pl. Parkinson-kór, krónikus fertőzések, májbetegségek) esetén – a kiegészítő hasznos lehet.

Kapcsolódó írásaink