Gasztro

Kanálkisokos kezdő szakácsoknak

A rutinos háziasszonyok már pontosan tudják, hogyan kell a rejtélyes mértékegységeket dekódolni

A receptekben gyakran szerepelnek megfoghatatlan, meghatározhatatlan mértékegységek. Az egy csipet vagy az ízlés szerint sokakat az őrületbe kerget, de a csapott evőkanál vagy a késhegynyi sem kedvence azoknak, akik pontos mennyiséget szeretnének használni – írja a Mindmegette.

Kanálkisokos kezdő szakácsoknak
A kanál, hasonlóan a bögréhez, űrmérték, azaz nem lehet egyértelműen grammra átváltani
Fotó: Science Photo Library via AFP/Igor Stevanovic

A nagymamák előszeretettel mesélik úgy a recepteket, hogy azokban olyan szavak vagy kifejezések fordulnak elő, mint a gondolomformán vagy a maréknyi. A rutinos háziasszonyok már pontosan tudják, hogyan kell a rejtélyes mértékegységeket dekódolni, de aki most üti fel először valamelyik szakácskönyvet, vagy most hallja először a csapott kiskanál fogalmát, annak nem lesz egyszerű dolga sütés-főzés során.

Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója pontosan tudja, hogy egy-egy sütemény sikeressége azon is múlik, hogy követjük-e a receptet.

Ha nem hideg vajat használunk, a linzertészta nem lesz az igazi, ha pedig nem jól olvassuk a receptet, és a mokkáskanál helyett teáskanalat használunk, akár el is sózhatjuk a desszertet. Ildikó most videón mutatja, hogy mi is a különbség a három leggyakrabban használt kanáltípus között, ezeket milyen néven is ismerjük, illetve elárulja azt is, mit jelent pontosan az, hogy valamiből egy csapott kanálnyi kell csak!

Mekkora egy kiskanál? Itt a kanálhatározó

A kanál, hasonlóan a bögréhez vagy az amerikai cup-hoz űrmérték, azaz nem lehet egyértelműen grammra átváltani. Egy bögre liszt nem egyenlő egy bögre cukorral, és így kijelenthető az is, hogy egy mokkáskanál liszt sem ugyanannyi grammot nyom, mint egy mokkáskanál cukor.

A kanál, mint mértékegység megkerülhetetlen és hasznos, hiszen akinek nincs mérlege, az is tudja használni, ráadásul vannak dolgok, amiket a kanalakkal lehet igazán jól szabályozva adagolni. Kanalak azonban többféle méretben léteznek, ám a receptekben a leggyakrabban a mokkáskanál (más néven kávéskanál), teáskanál (más néven kiskanál) és az evőkanál (más néven nagykanál) formában találkozhatunk velük. A legkisebb ezek közül a mokkás-, ezután jön a teás-, végül az evőkanál.

A mokkáskanalat akkor használjuk, ha valamiből (általában a sóból) csak egy kevés kell a süteménybe. A leggyakrabban a teáskanalat használjuk, főleg akkor, ha cukrot kell keverni a langyos tejbe. Az evőkanál, mint mértékegység előfordulhat levesek vagy főzelékek sűrítése során, amikor a habarást készítjük, és a tejfölbe vagy tejszínbe lisztet keverünk.

A kanalak használata során jön elő a csapott kifejezés, ami annyit tesz, hogy az evőkanálba a liszt vagy bármilyen alapanyag nem púposan kerül, hanem csak addig, ameddig a kanál pereme is tart. Ez lényeges információ, hiszen egy púpos evőkanálnyi liszt akár kétszerese is lehet a csapottnak.

Kapcsolódó írásaink