Gasztro

Az egyik legjobb fehér hús, ami ma kapható

Diétázóknak is remek választás

Régen sokkal több nyúlhúst ettünk, mint napjainkban. Kevesen tudják, de számtalan érv szól amellett, hogy rendszeres eleme legyen az étrendünknek.

Az egyik legjobb fehér hús, ami ma kapható
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az 1940-es és 1950-es években a nyúlhús ugyanolyan gyakori vacsora volt, mint ma a csirkehús azonban mára ennek a gyakorisága megcsappant. Azonban a rendszeres fogyasztása mellett számtalan érv van. Kevesem tudják, de az egyik legjobb fehér hús, ami ma a piacon kapható az a nyúlhús. A hús magas százalékban tartalmaz könnyen emészthető fehérjét.

A nyúlhús a legkevesebb zsírt tartalmazza az összes többi kapható alapanyag közül. Nem elhanyagolható az sem, hogy a nyúlhús kevesebb kalóriaértéket tartalmaz, mint más húsok. A nyúlhús szinte koleszterinmentes, ezért szívbarát.

A házinyúl húsa könnyen emészthető, allergizáló hatása nem ismert. Ezen tulajdonsága miatt különösen ajánlott számos diétás étrendben, sőt biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások, gyermekek is.

Aki szokott fogyókúrázni, jól tudja, hogy a csirke és a hal az a két húsféle, amit – szigorúan grillezett formában és lehetőleg zöldkörettel – büntetlenül fogyaszthat azok alacsony zsírtartalma miatt. Jó hírem van: a nyúlhús zsírtartalma még a csirkéénél is alacsonyabb, fehérjetartalma ezzel szemben különösen magas. Ezért van, hogy nemcsak a fogyókúrázóknak, hanem kisgyerekeknek, és betegeknek is ajánlott a fogyasztása.

A nyúlhús nátriumtartalma viszonylag kevesebb, mint más húsoké, de a kalcium- és foszfortartalma több.

A hasznos tápanyagokból a lehető legtöbb jut belőle a szervezetbe; a nyúlhús esszenciálisaminosav-hasznosítása például 30 százalékkal jobb a csirkehúsénál.

Több ehető húst nyerhetünk, mint egy csirkénél. A nyúlhúsnak a sok egészségügyi előnye mellett nincs erős íze, a csirkéhez hasonló, de nem azonos.

A nyúlhús fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, emellett olcsó az előállítása is. Használja a nyulat csirkehús helyettesítésére bármilyen csirkés receptben.

Kapcsolódó írásaink