Gasztro

A kávé, amit szinte mindenki szeret

Naponta 2,25 milliárd csésze kávé fogy világszerte

A világszerte népszerű élvezeti cikket egy etiópiai vidék Kaffa nevű helyéről Jemenbe szállították a kávét vagy egy másik elmélet szerint a „qahwa” szóból ered, amely a „muszlimok borát” jelentette.

A kávé, amit szinte mindenki szeret
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Bár a kávé (Coffea) nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora). A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robuszta kávénál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15–24 °C közötti hőmérséklet. Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75 százalékát. A robuszta kávé igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arab kávét favorizálja.

A kávészemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni.

Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet leginkább Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban. Sok más kávétermelő ország is van, de azok termelési volumene jelentősen kisebb.

India jó minőségű robusztát, Etiópia a legdrágább és a legkeresettebb kávéfajtát (bluemonte) termeli.

Naponta 2,25 milliárd csésze kávé fogy világszerte. Tekintettel arra, hogy ilyen sok fogy, értelemszerűen alaposan vizsgálni kezdték az egészségre gyakorolt hatását. Egyes vélekedések szerint a kávé nem túl egészséges, és régóta teszik felelőssé bizonyos betegségek kialakulásáért. Újabb kutatások szerint azonban mégsem tekinthető rossznak a kávé. Attól is függ a kávé szervezetünkre gyakorolt hatása, hogy hogyan fogyasztjuk, például mennyi cukorral és sziruppal, és hogy milyen minőségű alapanyagból készítjük.

A kávéban található koffein olyan pszichoaktív vegyület, amely serkentőleg hat a szervezetünkre. A felszívódást követően a véráram segítségével az agyba jut, ahol többlépcsős mechanizmuson keresztül növeli bizonyos ingerületátvivő anyagok mennyiségét. Így az idegsejtek könnyebben ingerületbe hozhatóak, egyszerűbben fogalmazva izgatottabbak leszünk tőle. Több klinikai vizsgálat igazolja, hogy a koffein serkent bizonyos agyi tevékenységeket, többek között javítja a rövidtávú memóriát.

Az Amerikai Egyesült Államokban a kávé az antioxidánsok elsődleges forrása, a Scranton Egyetem kutatói szerint közel 1300 féle antioxidánst tartalmazhat. A kutatás vezetője azt mondja, hogy „az amerikaiak jóval több antioxidánshoz jutnak a kávé révén, mint egyéb élelmiszer forrásokból”. A tanulmány szerzői szerint a jótékony hatás napi egy-két csésze kávénál jelentkezik.

Ahány ember, annyi szokás – tartja a mondás. Ez a nemcsak egyénfüggő, de az országokra, a kultúrákra és a közösségekre is igaz. Tudjuk, hogy az olaszok, a franciák, a törökök és több európai ország is nagy kávéfogyasztó múlttal rendelkeznek.

Olaszország

Olaszországban a reggel egyenlő a kávéval. Cappuccinót az olaszok csak reggel isznak., minden más időpontban jöhet az eszpresszó. Az olaszok eszpresszójukat többnyire a pultnál állva felhajtják, mintha egy feles lenne. Az eszpresszót nem illik elvitelre kérni, és néha egy kis alkoholt is belecsempésznek. A kávé mellé egy kis pohár vizet is felszolgálnak, odafigyelve a kávé vízhajtó hatására.

Franciaország

A franciák nagy kedvence a café au lait, ami forró tejjel készül, tipikus reggeli ital a croissant mellé. Az itallapokon találkozhatunk a tejes kávé francia változatával, a café russe (orosz kávé) néven ismert forró itallal. A pohárba rétegesen kerül a tejhab, a kávé, majd megint a tejhab.

Törökország

A török feketekávé nagyon erős, étkezést követően szolgálják fel egy kis édességgel, ami csökkenti az ital intenzív ízét. A török kávé elnevezés az elkészítés módjára utal. A cezve, vagy más néven ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Az edény lehet fémből, rézből vagy kerámiából is, amihez egy hosszú nyél csatlakozik.

Oroszország

Az oroszok rendszerváltást megelőzően nem bonyolították túl a kávéfogyasztást. A legnépszerűbb a hosszú kávé volt, vagy teljesen feketén, vagy cukorral, esetleg sűrített tejjel. Napjainkra azonban rengeteg kávézó nyílt Moszkvában, és válogathatunk a jól megszokott kávéitalok kínálatából.

Spanyolország és Portugália

A helyiek közkedvelt itala a cortado, amit reggelente és a szieszta idején szürcsölgetnek. Egydecis üvegpohárban szolgálják fel, eszpresszó alappal, gőzölt tejjel és vékony tejhabbal készítik. A spanyol és portugál kávézókban természetesen sok más kávéitalt kérhetünk, és minden bizonnyal a cappuccinónkat, cortadónkat egy-egy latte art-mintával díszítik.

Kapcsolódó írásaink

Mi a cold brew kávé?

ĀAz igazán frissítő cold brew kávé hideg áztatással készül, amelytől egészen más karaktert kap az ital