Gasztro
Itt a legújabb ízesítésű lángos
Jöhet az iszapos nyári kedvenc
Ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal kezdődik a Balatorium Ökológiai X Kulturális Hét augusztus 19-én a magyar tengernél. A kezdeményezéshez neves helyi vendéglátók csatlakoztak, és a szabadonbalaton csapatával együttműködve olyan különleges étel- és italkóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait, és ráadásul még finomak is.
A menüt ezen a napon több mint 9 helyen kóstolhatják majd az érdeklődők: a kezdeményezésben részt vesz a balatonszemesi Kistücsök Étterem, a balatonakarattyai The Rusty Coffee Box kávézó, vászolyi Zománc Bisztrócska, Kánya Zoli Halsütője Balatonszepezdről, a Kaktusz Büfé Csopakról, a Balatonalmádi Constans Random Café, a balatonmáriafürdői Lángos World, az Örvényes Beach büfé és a Salföldi Bánya is.
A vendéglátóhelyeken ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kóstolhatunk, és lesznek a menükben sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is. Így kóstolhatunk majd sulyomshotot és abáltsulyom-desszertet, hínáros és egyéb vízinövényes, iszapos lángost és kekszet, emberek számára készített bojlifalatokat, algás Balaton italt és kávét vagy jégkását, de fáslegelő ital is lesz majd a poharakban.
A felhasznált alapanyagok természetesen minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a kóstolókba.
A fogások mellé beszélgetés is jár, hiszen a vendéglátóhelyek egy részében a Balatorium projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet kóstolás közben. Az ételek és italok által fókuszba kerülnek a Balaton mikroszkopikus algái, a horgászat során a tóba jutó tápanyagok, a vízinövények, amelyeket strandolás során észre sem veszünk, vagy éppen zavarnak minket. Ahogy egy-egy étel ízének kialakításában fontos szerepük lehet, úgy a víz tisztaságának vagy a halak szaporodásának fenntartásában is kulcsszerepet játszanak ezek az alig ismert élőlények és folyamatok.
A Balatorium projekt csapata a menüvel szeretne rámutatni többek között arra, hogy meg kell óvnunk a Balaton szépségét, a környék élhetőségét fenntartó természetes rendszert. Véleményük szerint szemléletváltásra van szükség, hogy a Balatont ne csak használjuk, hanem éljünk együtt vele. A kóstolással minden érdeklődő új oldalát ismerheti meg a Balaton élővilágának, és utána talán jobban is vigyáz majd rá.