Külföld

Bejött a magyar lángos Alsó-Ausztriában

Idén először a fiatal vállalkozókra összpontosított a Gründerland Niederösterreich Díj. Az elismeréseket Bécsújhelyen adták át, ahol a magyar gyökerekkel is rendelkező Jokri’s Lángos is a győztesek között szerepelt.

Bejött a magyar lángos Alsó-Ausztriában
Nyertek a magyar ízek! – Krisztina és Josef a jobb szélen állva tartják az elismerést
Fotó: A Jokri’s Lángos közösségi oldala

Kiosztották az Alsó-Ausztria tartomány start-up ügynöksége és az alsó-ausztriai kereskedelmi kamara Gründerland Niederösterreich Díjait Bécsújhelyen – jelentette be kedden az osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar nyelvű adása. Az eseményen Jochen Danninger tartományi gazdasági miniszter arról beszélt, hazájában minden ötödik vállalkozást Alsó-Ausztriában indítanak el.

Jó példa erre a Jokri’s Lángos vállalkozás is – fogalmazott. Mint a műsorból kiderült, a díjazott cég alapítója a magyar származású Krisztina és osztrák férje Josef Jokris. A Herzogenburgban élő házaspár mindkét tagja szenvedélyesen szeret főzni, s egyikük sem riadt vissza soha a kísérletezéstől. Így 2018 júniusában úgy döntöttek, saját vállalkozásba kezdenek – eredeti magyar lángost sütnek Ausztriában.

Krisztina és Josef eleinte csak mellékállásban vitték az üzletet, majd 2019 júliusában arra a következtetésre jutottak, hogy a részmunkaidő nem elég az igények kielégítésére. Mára már öt alkalmazottjuk van, és a lakóhelyük mintegy félszáz kilométeres körzetében, huszonhárom városban találkozhatnak a vevők a magyar lángossal.

Kapcsolódó írásaink