Montázs

Furcsa étel az új sláger a Balatonnál

Rendhagyó desszert

Különdíjas finomság hódít a Balatonnál üdülők körében: a sajtos-tejfölös lángos ízű fagylalt. A balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó még az idei Balaton Fagyija-versenyre is nevezte a sós desszertet, ráadásul nem is távozott üres kézzel a vetélkedőről, mert különdíjat nyert – írja a Firstclass.hu.

Furcsa étel az új sláger a Balatonnál
10. alkalommal került megrendezésre a Balaton Fagylaltja verseny
Fotó: Facebook/Vitorlás Fagyizó

A rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a Balatoni Turizmus Szövetség által tizedik alkalommal megrendezett megmérettetésen a balatonalmádi Amaretto Fagyizó Balatoni tövises mangó sorbet-ja lett a győztes, de kijelenthető, most a lángosos fagylalt az új őrület. Ez talán annak is köszönhető, hogy a hagyományos sajtos-tejfölös lángos és a Balaton mindig is népszerű, szinte egymástól elválaszthatatlan párosítás volt a magyarok körében, az viszont kétségkívül újdonság – és elsőre furcsán is hangzik –, hogy az idei évtől már el is nyalhatják.

A Balaton legextrémebb ízének tartott, sajtos-tejfölös lángosos ízesítésű fagylaltnak már a megjelenése is önmagáért beszél, mivel annak tetején kis méretű, egész sajtos lángosok díszelegnek.

Pálfi Attilával, a különleges fagylalt megálmodója tavaly nyitotta meg a feleségével a balatonmáriafürdői fagyizót.

Magában a fagylaltban – még ha kis idő elteltével is, de – a sajt, a só és a tejföl íze is egyaránt visszaköszön, csakúgy, mint a lángostészta jellegzetes, ropogós textúrája, derült ki a We Love Balaton értékelő cikkéből. A fagylalthoz a lángost a szomszédos Gyufa Büfében készítik, amelyet egy natúr főzött alappal kevernek össze, pontosabban a lángosnak a vékonyra sütött, középső részét, majd hozzáadják a sót, és rétegekben kerül fel rá a tejföl, a lángosmorzsa, valamint a reszelt trappista sajt.

Sokakat kínozhat a kérdés, vajon fokhagymával is megbolondították-e az amúgy is rendhagyó fagylaltot. A válasz röviden: nem, mert Pálfi úgy érezte, az már túlságosan merész húzás lett volna, és anélkül is különleges lett a végeredmény.

Kapcsolódó írásaink